Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

12 potraw wigilijnych w Małopolsce. Co podać na stół wigilijny? [LISTA, PRZEPISY]

red./Katarzyna Ponikowska
Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny? 12 POTRAW WIGILIJNYCH [LISTA]
Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny? 12 POTRAW WIGILIJNYCH [LISTA] Grzegorz Dembinski
12 potraw wigilijnych. JAKIE POTRAWY NA WIGILIĘ? CO NA WIGILIJNY STÓŁ? OTO LISTA 12 POTRAW WIGILIJNYCH. Przedstawiamy przepisy na kilka najpopularniejszych dań wigilijnych.

Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny?

12 potraw wigilijnych, czyli co podać na wigilijny stół [LISTA]

Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a dań wigilijnych musi być dwanaście. Każdego z nich trzeba spróbować, bo wówczas będzie sprzyjało nam szczęście przez cały rok. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się:
[lista]* Karp smażony lub karp w galarecie

  • Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna)
  • Kapusta z grochem
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Fasola z suszonymi śliwkami
  • Paszteciki z grzybami
  • Kasza z suszonymi grzybami
  • Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
  • Makiełki
  • Kutia
  • Zupa migdałowa
  • Kulebiak z kapustą i grzybami
    [/lista]

[sc]Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny? [LISTA] 12 POTRAW WIGILIJNYCH [PRZEPIS][/sc]

[i]Źródło: Dzień Dobry TVN[/i]

[sc]12 potraw wigilijnych: barszcz, uszka, karp [PRZEPISY, POTRAWY WIGILIJNE, JAK SZYBKO ZROBIĆ][/sc]

Jakie dania wigilijne powinny pojawić się na naszym stole?

Potrawy wigilijne: Barszcz z uszkami [przepis]
Barszcz:
[lista]* 2 kg buraków ćwikłowych

  • 7 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól
    [/lista]

Ciasto na uszka:
[lista]* 20 dag mąki

  • łyżka oleju
  • sól
    [/lista]

Nadzienie:
[lista]* grzyby z wywaru

  • łyżka tartej bułki
  • łyżka masła
  • cebula
  • jajo
  • pieprz
  • sól
    [/lista]

12 potraw wigilijnych: Barszcz z uszkami: Przygotowanie:
1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar.
2. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie.
3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy.
4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka.
5. Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.

Potrawy wigilijne: karp smażony [przepis] i po karp żydowsku [przepis]

Potrawy wigilijne: Smażony karp:
Składniki:
[lista]* karp

  • sól
  • pieprz
  • do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej)
    [/lista]

Przygotowanie:
1. Jeśli czynności związane z pozbawieniem karpia życia i wnętrzności mamy już za sobą, przechodzimy do sedna sprawy.
2. Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia.
3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.

Potrawy wigilijne: Karp po żydowsku
Składniki
[lista]* karp

  • sól
  • 10 dkg cebuli
  • pieprz
  • 8 dkg marchwi
  • ziele angielskie
  • 8 dkg pietruszki
  • kawałek liścia bobkowego
  • 10 dkg selera
  • 1 dkg żelatyny
  • 2 dkg cukru
    [/lista]

Sposób przygotowania:
1. Karpia kroimy "na dzwonka" w poprzek. Warzywa kroimy w krążki i układamy w małym rondlu.
2. Na warzywa układamy kawałki karpia, dodajemy sól, cukier oraz warzywa.
3. Zalewamy wodą, aby przykryła całość, gotujemy powoli przez godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
4. Gdy warzywa zmiękną, odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę, podgrzewając i mieszając. Żelatyną zalewamy potrawę, którą odstawiamy od ognia i podajemy w naczyniu, w którym gotowaliśmy.

Potrawy wigilijne: Kapusta z grzybami [przepis], kapusta z grochem [przepis]

Kapusta z grzybami

Składniki:
[lista]* 1 kg kapusty kwaszonej

  • 15 dag grzybów suszonych
  • suszone śliwki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
    [/lista]

Przygotowanie:
1. Grzyby i śliwki zalewamy na noc wodą, oglądamy dzień przed wigilią "Kevin sam w domu" i idziemy spać.
2. Następnego dnia pokrojone i pozbawione pestek śliwki, kapustę, pokrojone jabłka i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy do tego kminek, ziele, pieprz i liść laurowy. Mieszamy i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy, następnie dusimy na małym ogniu.
3. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy grzyby w 0,5 litra wody. Po ugotowaniu, kroimy w paski i wraz z wodą, w której się gotowały, dodajemy do całości - dusimy 20-30 minut.
4. Zasmażkę przygotowujemy z mąki i oleju oraz kilku łyżek kapusty. Po dodaniu do garnka, trzymamy jeszcze na małym ogniu, mieszając całość przez kilka minut.

Potrawy wigilijne: Kapusta z grochem

Składniki:
[lista]* 25 dag grochu łuskanego

  • pół kilograma kapusty kiszonej
  • liść laurowy; ziele, sól, pieprz
  • oliwa
  • masło
    [/lista]

Przygotowanie:

1. Groch namaczamy i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem oliwy, masła i liściem laurowym.
2. Kapustę płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy, dodając przyprawy: sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, może być również imbir i curry. Dodajemy odrobinę masła.
3. Oba ugotowane składniki mieszamy i odstawiamy dla wymieszania smaków. Nie gotujemy więcej.

Potrawy wigilijne: Ryba po grecku
Przepis świąteczny. Ryba po grecku.
Do przyrządzenia ryby po grecku potrzebujemy:

Składniki:
[lista]* 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku

  • 1/2 selera
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 łyżki soli
  • liść laurowy
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • cukier do smaku
    [/lista]

Przygotowanie: Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w paski i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, rozdrobnić ją i dodać do warzyw.

Potrawy wigilijne: Kompot z suszonych owoców i bakalii

Skłaniki:
[lista]* 10 śliwek suszonych

  • 10 moreli suszonych
  • 5 daktyli
  • 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
  • ½ szklanki rodzynek
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 goździki
  • kawałek laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 1 ½ litra wody
    [/lista]

Przygotowanie: Owoce i przyprawy zalać wodą , osłodzić i gotować na małym gazie 30 minut . Ostudzić .Podawać przecedzony lub z owocami , chłodny lub letni jak kto woli .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Potrawy wigilijne: Piernik świąteczny

Przepis świąteczny. Piernik świąteczny.
Składniki:
[lista]* 2 szklanki mąki,

  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 13 dag miodu,
  • 1 jajko,
  • 10 dag roztopionej margaryny,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • łyżeczki przyprawy do pierników.
    [/lista]

Sposób przyrządzania:
Szybki i niezwykle prosty przepis na wigilijny piernik. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

[sc]Kutia [składniki][/sc]

Szklanka ziaren pszenicy, szklanka maku, pół szklanki cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego, 1/3 szklanki miodu,
garść rodzynek, garść migdałów, pół szklanki słodkiej śmietanki

Kutia [przygotowanie]
Pszenicę należy zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok.3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z lejącym się miodem oraz z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej serwować ze śmietanką w oddzielnym naczyniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto