Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa
Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Prosta, bardzo smaczna babka wielkanocna. Dekoracyjna. Nie lubię piec - ale jak mus to mus. Babka na Wielkanoc musi być.

Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa

Czas : 1 godzina 20 minut

Składniki:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany ekologicznej
1 ¼ szklanki mąki
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżka kakao
jajka bio ekologiczne
½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
aromat cytrynowy
2 gotowe polewy czekoladowe ( ja użyłam polewy z białek i czarnej czekolady w jednej – tej co trzeba ją wsadzić do gorącej wody by się rozpuściła )
kilka łyżek lukru seledynowego ( z cukru pudru , soku z cytryny z barwnikiem spożywczym )
drobne dodatki dekoracyjne
1 łyżka masła
bułka tarta

Przygotowanie

Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać . Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy do smaku . Formę do babki ( z kominkiem ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło i patyczek po wyjęciu jest suchy )
Wyjąć z piekarnika. Poczekać , aż ostygnie i wyjąć z formy.
Zagrzać polewy w wodzie by się zrobiły płynne .
Polewać ciasto tak by utworzyły się spływające ,, języki „ a pomiędzy nimi zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru - na płynną polewę posypać dekoracje ( wiórki , orzechy pokruszone itp. ) .
Wstawić do lodówki by polewy i lukier zastygły .

Ja użyłam do dekoracji złotych perełek o smaku cytrynowym , słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego .

Lukier zrobiłam z ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczek cytrynówki i soku z cytryny ( dałam na oko ale było tak jakoś z 3 łyżki ) + kilka kropli zielonego barwnika do żywności .Utarłam mikserem .
Z tej porcji wychodzi mała babka .

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

polecane: FLESZ: Wybory do Parlamentu Europejskiego. To musisz wiedzieć.

Wideo

Materiał oryginalny: Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
E
EOLSON

Mogę podzielić się przepisem na kruchą babkę ;)

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3