Banany smażone w pikantnym cieście
Czas : 15 minut
Składniki:
1 dojrzały banan ( taki co to już ciemnieje )
1 jajko
1/3 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki wiórek kokosowych
5 łyżek mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1 pełna łyżeczka mielonej papryki ( w oryginale papryczki chili)
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka curry
olej z pestek winogron ( oryginalnie kokosowy ale nie miałam )
Przygotowanie
Banan obrać i przeciąć na pół.
Wymieszać ciasto ( mąka, wiórki, jako, mleko i przyprawy ).
Gęste ciasto wyłożyć na talerz i położyć na nim połówki banana .
Na patelni rozgrzać olej . Kłaść na nim oblepione ciastem połówki banana ( można łyżką dołożyć resztki ciasta na banany ). Smażyć na rumiano jak racuchy przewracając na drugą stronę ( ja robię to łopatką do mięs ).
Jeśli banan połamie się to nie szkodzi - można usmażyć w kawałkach.
Podawać na ciepło z sosem na bazie jogurtu ( z ziołami ) same lub jako dodatek do pieczonych mięs .
Ja podałam przestudzony na sałacie posypany czarnuszką (bo nie było czarnego sezamu )- na drugie śniadanie .
Banan powinien być w środku pół płynny , a ciasto chrupiące.
* można smażyć całe banany po wyjęciu ze skórki - tyle , że wtedy trzeba by to robić w głębokim oleju
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?