Pyszny barszcz z warzywami zrób tak: fasolę namocz na noc w litrze zimnej wody. Rano odcedź, zalej 2 litrami wody i godzinę gotuj z masłem, uzupełniając ubywająca wodę. Na początku gotowania dodaj troszkę sody, fasola ugotuje się szybciej. Umyj i obierz warzywa. Wszystkie pokrój w niedużą kostkę. Natkę umyj i drobno posiekaj. Do garnka z gotującą się fasolą dodaj warzywa, połowę posiekanej natki, liście laurowe i ziele angielskie. Dolej jeszcze litr wody i gotuj na średnim ogniu przez następną godzinę. Uzupełniaj wodę w czasie gotowania. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj drugą część natki oraz śmietanę. Wywar dodawaj do śmietany stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Wlej do garnka i zagotuj. Wsyp do zupy 2 łyżeczki soli i zamieszaj. Możesz barszcz wydawać na stół.
A jak przygotować makaron zapiekany ze szpinakiem? Wstążki makaronowe ugotuj w dużej ilości osolonej wody, odcedź, przelej zimną wodą. Teraz posmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie i włóż do niego makaron. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu, ale nie rumień. Dodaj szpinak. Wymieszaj mąkę z kwaśną śmietaną i zagęść szpinak. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Przypraw solą i tartą gałką muszkatołową. Masę szpinakową ułóż na makaronie. Na szpinaku połóż plasterki sera i zapiekaj 10 minut w piekarniku.
Barszcz z warzywami
(na 4 osoby)
szklanka białej fasoli, ćwierć łyżeczki sody, 3 duże buraki, mały seler, 2 marchewki, pietruszka, natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, 4 łyżki śmietany, łyżka masła, sól.
Makaron zapiekany
ze szpinakiem (na 4 osoby)
15 dag makaronu, łyżka masła, cebula, 2 ząbki czosnku, 15 dag szpinaku, łyżeczka mąki, 3 łyżki śmietany, 10 dag żółtego sera, sól, gałka muszkatołowa i ulubione przyprawy.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?