Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Boczek pieczony

Robert Orzechowski
Boczek pieczony
Boczek pieczony Babciagramolka-Bunia
Danie na święta. Boczek pieczony.

Mięsa pieczone w rękawie foliowym do pieczenia to najprostsze co można zrobić .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1.5 kg boczku ze skórką - chudego ( bez żeberek )
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
3 łyżki wody

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią boczek . Włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Umieścić w rękawie foliowym, wlać wodę i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Piekę zawsze większy kawałek. Część jemy na ciepło na obiad ( lub z pieczywem ) , resztę zostawiam na zimno do chleba , albo do zrobienia bigosu ( kapustę z grzybami zawsze mam zamrożoną .

Nie odcinam skórki przed pieczeniem bo mam potem lepszy sos . Zawsze można odkroić ją potem ( jest mięciutka i prawie sie rozpada ).

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Zobacz też

Dania Wigilijne

Dania Świąteczne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto