18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Chicken Curry Soup

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Chicken Curry Soup kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Chicken Curry Soup - czyli drobiowa zupa z curry. W mojej wersji to bardziej jednogarnkowa potrawka z kawałkami kurczaka, marchewką i ziemniakami w sosie curry. I w sumie o ten sos najbardziej chodzi. Przy duszeniu dokładanych kolejno składników z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym sos robi się pyszny.

Chicken Curry Soup

Czas : 1 godzina

Składniki:
2 pałeczki z udek kurczaka
1 średnia cebula
1/4 białej części pora
3 łyżki oleju
3 łyżki mleczka kokosowego w proszku ( lub pół szklanki mleka kokosowego zamiast pól szklanki bulionu) *
1/2 litra bulionu z kurczaka
1 marchewka
2 ziemniaki
1/6 świeżej czerwonej papryki
1 łyżka maggi
cukier brązowy do smaku
curry do smaku
pieprz mielony do smaku
4-5 liści Kafiru
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
mały plasterek suszonego Galangalu ( lub świeżego imbiru)
szczypta czarnego sezamu
3 szklanki wody
Kolendra lub bazylia do dekoracji

Przygotowane
Umyte pałeczki z udek kurczaka pociąć na plastry ( każdą pałeczkę na 4 ).
Posypać 1 łyżeczkę curry , papryki , szczyptą soli i pieprzu. Skropić łyżką oleju. Wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 10 minut.
W garnku rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano kurczaka.
Dorzucić pokrojone cebule i zeszklić.
Zalać bulionem. Wrzucić listki Kafiru i gotować 20 minut.
Obrać marchew i ziemniaki .Umyć ( umyć też por). Pokroić marchew i ziemniaki w dużą kostkę , por w spore kawałki, a paprykę w drobną kosteczkę.
Dorzucić marchew , ziemniaki , galangal , skórkę cytrynową i paprykę świeżą do wywaru i gotować 20 minut.
Dołożyć por. Gotować jeszcze 10 minut.
Dosypać mleczko kokosowe ( lub dolać).Doprawić do smaku curry , papryką, maggi, pieprzem, sokiem z cytryny , cukrem.
Podając posypać szczyptą uprażonych ziaren czarnego sezamu.

* Używam sproszkowane mleczko kokosowe bo gotuję małe porcje i otwieranie nawet małej puszki mleczka było by marnotrawstwem - musiała bym mrozić , a tak po prostu sypię wg potrzeby a reszta spokojnie zostaje na potem.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3