Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dynia hokkaido [PRZEPIS] zupa z dyni hokkaido

red
Dynia hokkaido PZREPIS zupa
Dynia hokkaido PZREPIS zupa sxc.hu
Dynia hokkaido [PRZEPIS] zupa jesienna z dyni. Zobacz, jak zrobić kremową zupę z dyni hokkaido. Być może zasmakuje ci nasza propozycja. A może znasz lepsze przepisy na zupę z dyni?

Dynia hokkaido [ZUPA] Przepis

Zupa z dyni hokkaido to wyjątkowa potrawa. Dynie można sotać tylko jesienią, nadszedł więc czas, by wypróbować przepis na pyszną jesienną zupę.

Dynia hokkaido [ZUPA] Składniki:

Podstawowe składniki:

1 średnia dynia hokkaido
2 średnie marchewki
1 seler
zielona pietruszka
1,5 litra bulionu
oliwa z oliwek
przyprawy (kolendra, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka)*

Dodatkowe składniki:

śmietana
masło
mleczko kokosowe
imbir
papryczka chili
czosnek
cebula
pierś z kurczaka*

Z dodatkowych składników można zupełnie zrezygnować. Wszystko zależy od smaku, jaki chcemy uzyskać. Poza tym najprzyjemniejsza w gotowaniu jest improwozacja.

Kurczak jest równiez opcjonalny, ponieważ ta zupa z dyni hokkaido świetnie sprawdzi się w wersji wegetariańskiej.

Jeśli chodzi o bulion, najlepszy będzie warzywny, ale jeśli wolimy trochę cięży smak mięsa możemy przygotować bulion np. z kurczaka (wtedy świetnie będzie smakowała dodana pierś).

Odradzamy bulion z kostki - ani to zdrowe, ani szczególnie smaczne. No chyba, że ktoś gustuje w glutaminianie. Podobnie z przyprawami - najbardziej intensywny i głęboki smak uzyskacie dzięki świeżym, ciętym ziołom albo samodzielnie rozgnaitanym ziarnom. Dynia hokkaido ma bardzo delikatny i mdławy smak, należy ją dobrze doprawić.

Dynia hokkaido [ZUPA] Przygotowanie:

Najtrudniejszy etap to przygotowanie samej dyni. Trzeba włożyć w to trochę fizycznej siły, ale warto :) Dynię hokkaido obieramy i czyścimy z pestek. Miąższ kroimy w centrymetrową kostkę.

To samo robimy z marchewką, selerem, kurczakiem (pierś powinna być już podgotowana wcześniejw bulionie), cebulą.

Dynię hokkaido wrzucamy na chwlę na patelnię i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy będzie już miękka, wrzucamy razem z resztą posiekanych warzyw do garnka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy część natki pietruszki (trochę listków zostawiamy do posiekania i podania dopiero na talerzu) oraz przyprawy. Jeśli chcemy dodajemy na tym etapie również masło lub mleczko kokosowe.

Całość gotujemy ok. 20-30 minut. Najlepiej sprawdzać, czy marchewka jest już odpowiednio miękka.

Jeśli chcemy uzyskać kremową zupę z dyni hokkaido, po ugotowaniu mielimy ją blenderem. Podajemy z zielonką pietruszką i kolendrą i ewentualnie z odrobiną gęstej śmietany.

A może Dynia w sosie curry?[PRZEPIS]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zabrze.naszemiasto.pl Nasze Miasto