Dynia hokkaido [ZUPA] Przepis
Zupa z dyni hokkaido to wyjątkowa potrawa. Dynie można sotać tylko jesienią, nadszedł więc czas, by wypróbować przepis na pyszną jesienną zupę.
Dynia hokkaido [ZUPA] Składniki:
Podstawowe składniki:
1 średnia dynia hokkaido
2 średnie marchewki
1 seler
zielona pietruszka
1,5 litra bulionu
oliwa z oliwek
przyprawy (kolendra, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka)*
Dodatkowe składniki:
śmietana
masło
mleczko kokosowe
imbir
papryczka chili
czosnek
cebula
pierś z kurczaka*
Z dodatkowych składników można zupełnie zrezygnować. Wszystko zależy od smaku, jaki chcemy uzyskać. Poza tym najprzyjemniejsza w gotowaniu jest improwozacja.
Kurczak jest równiez opcjonalny, ponieważ ta zupa z dyni hokkaido świetnie sprawdzi się w wersji wegetariańskiej.
Jeśli chodzi o bulion, najlepszy będzie warzywny, ale jeśli wolimy trochę cięży smak mięsa możemy przygotować bulion np. z kurczaka (wtedy świetnie będzie smakowała dodana pierś).
Odradzamy bulion z kostki - ani to zdrowe, ani szczególnie smaczne. No chyba, że ktoś gustuje w glutaminianie. Podobnie z przyprawami - najbardziej intensywny i głęboki smak uzyskacie dzięki świeżym, ciętym ziołom albo samodzielnie rozgnaitanym ziarnom. Dynia hokkaido ma bardzo delikatny i mdławy smak, należy ją dobrze doprawić.
Dynia hokkaido [ZUPA] Przygotowanie:
Najtrudniejszy etap to przygotowanie samej dyni. Trzeba włożyć w to trochę fizycznej siły, ale warto :) Dynię hokkaido obieramy i czyścimy z pestek. Miąższ kroimy w centrymetrową kostkę.
To samo robimy z marchewką, selerem, kurczakiem (pierś powinna być już podgotowana wcześniejw bulionie), cebulą.
Dynię hokkaido wrzucamy na chwlę na patelnię i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy będzie już miękka, wrzucamy razem z resztą posiekanych warzyw do garnka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy część natki pietruszki (trochę listków zostawiamy do posiekania i podania dopiero na talerzu) oraz przyprawy. Jeśli chcemy dodajemy na tym etapie również masło lub mleczko kokosowe.
Całość gotujemy ok. 20-30 minut. Najlepiej sprawdzać, czy marchewka jest już odpowiednio miękka.
Jeśli chcemy uzyskać kremową zupę z dyni hokkaido, po ugotowaniu mielimy ją blenderem. Podajemy z zielonką pietruszką i kolendrą i ewentualnie z odrobiną gęstej śmietany.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?