Golonka z fasolą w sosie pomidorowym
Czas: 3 godziny
Składniki:
1 mała golonka wieprzowa
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula ( szalotka)
1/2 pora
sól
1 goździk
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu czarnego
4 szklanki wody
1 pełna łyżeczka mielonej papryki
pieprz czarny mielony
3 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie
Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa - przekroić na połówki.
Na rozgrzanej suchej patelni obsmażyć warzywa by się lekko karmelizowały.
Włożyć golonkę i warzywa do garnka. Dołożyć goździk, liście laurowe , pieprz ziarnisty i pół łyżeczki soli.
Gotować ok. 2 godzin ( do miękkości mięsa). Po godzinie wyjąć warzywa ( użyć do innych dań ).
Gdy golonka jest już miękka wyjąć ją z wywaru. Natrzeć ( posypać ) mieloną papryką.
Na patelni rozgrzać olej . Włożyć golonkę i obsmażyć.
Wrzucić obok golonki na patelnię fasolę z puszki razem z sosem. Dusić chwilę .Doprawić fasolkę do smaku ( jeśli ktoś lubi ostrzejsza to po prostu dodać pieprzu mielonego i mielonej papryki).
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
* U mnie taka mała golonka w fasoli starczyła na 2 osoby ( usunęłam kość i podzieliłam na pół) ale dla osób z większym apetytem można ugotować po 1 sztuce na osobę.
** Warzywa użyłam na sałatkę.
*** Wywar po odtłuszczeniu ( schłodziłam z zdjęłam skrzepnięty tłuszcz ) użyłam na zupę.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?