Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzyby duszone. Jak dusić grzyby? Duszone grzyby ze śmietaną, cebulką a może we własnym sosie?

Joanna Wondołowska
Grzyby duszone. Jak dusić grzyby? Duszone grzyby ze śmietaną, cebulką a może we własnym sosie?
Grzyby duszone. Jak dusić grzyby? Duszone grzyby ze śmietaną, cebulką a może we własnym sosie? fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Każdy z nas ma swój ulubiony smak duszonych grzybów. Zależy on od rodzaju grzybów oraz wybranych przez nas dodatków. Duszone grzyby możemy przygotować ze śmietaną, cebulką lub możemy pozwolić im gotować się we własnym sosie. Dalsza część artykułu i przepisy znajdują się poniżej.

Grzyby duszone pasują niemalże do wszystkiego. Idealnie smakują podane wraz z pieczonym mięsem, kotletami warzywnymi np. sojowymi czy kalafiorowymi czy z różnym rodzajem placków. Nie zawiodą naszych oczekiwań smakowych nawet jak zjemy je ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Jesteście fanami duszonych grzybów w śmietanie? A może lubicie je w wersji ze smażoną cebulką? Fani duszonych grzybów znajdą tutaj coś dla siebie.

Grzyby duszone w śmietanie - przepis

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, koźlaki, kurki)
  • 1 duża cebula
  • sól
  • sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • łyżka oleju i łyżka masła
  • 200 ml śmietany
  • opcjonalnie natka pietruszki, świeży lub suszony tymianek

Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę siekamy drobno i szklimy na tłuszczu. Świeże grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 min. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i mocno podgrzewamy grzyby.

Grzyby duszone w sosie własnym - przepis

Jeżeli nadal nie wiesz jak przygotować grzyby duszone w sosie własnym - przychodzimy z pomocą.
Składniki:

  • 500 g grzybów
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki koperku

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, umyć, osączyć. Duże pokroić, małe zostawić w całości. Usmażyć posiekaną cebulę na maśle, włożyć grzyby, wlać 3 łyżki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 min. Oprószyć grzyby mąką, chwilę poddusić. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać koperkiem.

duszone grzyby

Grzyby duszone z cebulką - przepis

Kolejnym przepisem, który warto wziąć pod uwagę przy przyrządzaniu grzybów, są duszone grzyby z cebulą.

Składniki:

  • cebule, 2 szt
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg grzybów

Wykonanie:
Oczyszczone grzyby kroimy na paski i obgotowujemy. Po odcedzeniu wkładamy na patelnię ze stopionym masłem i dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewając troszkę wody. Na koniec przyprawiamy - odrobina gałki muszkatołowej daje grzybom ciekawy posmak.

Duszone grzyby na zimę, czyli grzyby w słoikach - przepis

Duszone i pasteryzowane grzyby w słoikach przydadzą się nie tylko w Wigilię, warto więc przyrządzić parę weków. Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na grzyby duszone na zimę.

Składniki:

  • 2 kg grzybów leśnych
  • 0,5 l masła klarowanego
  • 2-4 cebule
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osączyć. Pokroić w plasterki. Masło roztopić w dużym rondlu, dodać cebulę i podsmażyć ją, aż się zeszkli. Dodać grzyby. Smażyć, mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut. Ostudzić.

grzybyduszone

Grzyby duszone z mięsem - przepis

Duszone grzyby można przygotować również z mięsem, w sosie i podawać je z kaszą, która świetnie łączy się z sosem, makaronem czy ziemniakami. Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania.

Szynka wieprzowa duszona w sosie winno paprykowym z borowikami
Składniki:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej b/k
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • ok. 1/2 kg świeżych niedużych borowików
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szkl. białego półwytrawnego wina
  • 1/2 szkl. bulionu jarzynowego albo wody
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy, liść laurowy

Wykonanie:
Mięso pokroić w poprzek włókien, na plastry grubości ok. 2 cm. Lekko zbić je tłuczkiem, aby zmiękczyć mięso. Każdy kawałek oprószyć lekko solą. Mąkę wymieszać z papryką i obtoczyć mięso. Cebule obrać i drobno pokroić. Papryczkę oczyścić z nasion i posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, obsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tłuszcz pozostały w naczyniu wrzucić cebulę oraz chilli i podsmażyć. Włożyć ponownie mięso i dodać liść laurowy, dolać wina oraz taką samą ilością gorącego wywaru z włoszczyzny. Dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut aż mięso zmięknie. Grzyby oczyścić, opłukać, odsączyć i pokroć w plastry. Podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać do mięsa i dusić razem przez 30 minut.


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto