18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Jabłkowe crumble z "dziką" kruszonką

Robert OrzechowskiZaktualizowano 
Jabłkowe crumble z kruszonką http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/
Jabłkowe crumble z "dziką" kruszonką. Dlaczego "dziką" kruszonką? A bo zawsze uczono mnie, że kruszonka tak jak i kruche ciasto robiona jest z zimnego masła połączonego z mąką i cukrem.

Jabłkowe crumble z "dziką" kruszonką

Czas : 1 godzina 15 minut
Składniki:
3/4 szklanki mąki
10 dag zimnego masła z lodówki ( pół kostki) + 1/2 łyżeczki do wysmarowania foremki)
1/3 szklanki białego cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśniej śmietany
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej do wysypania foremki
1,5 dużego jabłka
1 czubata łyżeczka cynamonu
3 łyżki brązowego cukru

Kruszonka:
1/3 szklanki mąki
3 dag masła
1/4 szklanki cukru

Przygotowanie
Pokrojone w plasterki masło wyrobić z mąką , cukrem, szczyptą soli , żółtkiem i śmietaną.
Szybko zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki.
Jabłka umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne .Pokroić w cienkie plasterki.
W miseczce posypać cukrem i cynamonem .Wymieszać.
W garnuszku smażyć przez chwilę jabłka tak by zmiękły.
Foremkę ok.23 cm średnicy ( taką do tart) posmarować masłem i wysypać bułkę tartą.
Nagrzać piekarnik do 190*C ( ja piekłam w piekarniku do zapiekanek to nie nagrzewałam wcześniej ).
Rozpuścić masło do kruszonki.
Wymieszać w miseczce łyżką masło, mąką, i cukrem .
Wylepić foremkę zimnym ciastem.
Wyłożyć na nie jabłka.
Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut ( jeśli piekarnik mocno grzeje z góry zawinąć foremkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
W ostatnim momencie zdjąć przykrycie i zrumienić kruszonkę.

Wyjąć podawać na gorąco jak to crumble ( najlepiej się je łyżką ).
Można podawać z bita śmietaną lub lodami.

* Jedna uwaga - powinnam dać trochę więcej cukru bo kruszonka wyszła mi za drobna ale ze względu na Mamę nie chciałam robić za słodkiej
** Crumble to bardziej deser niż ciasto - w zasadzie w oryginale są to owoce przykryte kruszonką i tak zapieczone .W tej odmianie deseru sok z owoców wsiąka w ciasto ( czasem są to po prostu pokruszone biszkopty ) więc nie da się tego kroić jak ciasto .Pierwszy raz jak je jadłam byłam lekko zszokowana bo było podane na głębokim talerzu i z łyżką - ja aż taka angielska nie jestem :) podaje w miseczce z łyżeczką.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Jabłkowe crumble z "dziką" kruszonką - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3