18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Kokosowo-cytrynowa rolada

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Kokosowo-cytrynowa rolada kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Kokosowo-cytrynowa rolada.

Kokosowo-cytrynowa rolada

Dalsze eksperymenty z roladami biszkoptowymi
Czas : 30 minut

Składniki:
2 jajka
3,5 łyżki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
wiórki kokosowe
sok z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
listki mięty ( melisy ) do dekoracji
1 kostka masła
25 mll alkoholu ( ja dałam cytrynówkę )
1/2 szklanki mleka
1 łyżka budyniu śmietankowego ( pełna nie czubata - budyń ma być gęsty - nie dawać cukru bo nie ma to znaczenia- cukier będzie w masie maślanej )
Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) .

Przygotowanie
Dodać mąkę i proszek do pieczenia .
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6-8 minut ( ma być lekko złoty )
W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł.
Zrolować biszkopt na ciepło .
Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .
Zagotować mleko
i wlać zmieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody budyń
Zagotować mieszając . Odstawić do ostygnięcia .
W tym czasie zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru.
Dodawać po łyżce budyń - cały czas miksując.
25 mll cytrynówki , otartą skórką cytrynową .
Kiedy rolada ostygnie posmarować ją kremem pozostawiając część ( 1/3 ) do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ) .
Na zwiniętą roladę nakładamy resztę kremu rozsmarowując go po wierzchu i bokach
i posypać obficie wiórkami kokosowymi .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroją .
Przewiduję sprawdzenie jeszcze 2 wersji rolady kokosowej : z kremem kokosowym ( tzn. bez cytryny za to z wiórkami w masie maślanej i Malibu , oraz z kremem waniliowym i kawałkami czekolady , oraz dekoracjami czekoladowymi na białej kokosowej pierzynce ).

polecane: FLESZ: Wybory do Parlamentu Europejskiego. To musisz wiedzieć.

Wideo

Materiał oryginalny: Kokosowo-cytrynowa rolada - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3