Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kurczak z ryżem z patelni

Mateusz Węsierski
Kontynuujemy nasz cykl kulinarny. Dziś przepis podaje Magdalena Otoka, instruktorka z miasteckiego domu kultury.- Życzę smacznego, bo danie to jest smakowite - zapewnia Otoka.

Kontynuujemy nasz cykl kulinarny. Dziś przepis podaje Magdalena Otoka, instruktorka z miasteckiego domu kultury.- Życzę smacznego, bo danie to jest smakowite - zapewnia Otoka.

* Składniki:
20 dag niełuskanego ryżu, 1 średnia cebula, 1 dojrzały pomidor, po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce, 4 filety z piersi kurczaka (50 dag), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki średnio ostrej papryki, 2 łyżki masła, 1 pęczek pietruszki, sól i czarny pieprz

* Sposób przyrządzenia:

Ugotować ryż. Odlać na sito aż ostygnie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę przekroić i usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w paski. Pomidora obrać i pokroić w grube kawałki. Obrać czosnek. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć filety z kurczaka i smażyć 5 minut. Wycisnąć przez praskę czosnek i dodać do filetów, po czym przyprawić solą pieprzem i papryką. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.

Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i paski papryki, podsmażyć przez 5 minut na średnim ogniu mieszając. Dodać ryż i kawałki pomidora, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Filety ułożyć na ryżu, przykryć patelnię i dusić przez około 10 minut na małym ogniu. Natkę umyć, oderwać listki i drobno posiekać. Posypać nimi potrawę przed podaniem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto