Składniki:
1 szklanka maku,
1 szklanka łuskanej pszenicy,
½ szklanki miodu (płynnego),
50 g rodzynek,
50 g orzechów włoskich,
50 g fig,
50 g migdałów,
2 łyżki smażonej skórki pomarańczy,
½ kieliszka rumu.
Sposób przyrządzania:
Zaczynamy od umycia pszenicy, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Po ugotowaniu pszenicę należy opłukać z powstałej w trakcie gotowania mąki. Mak przygotowujemy poprzez umycie go na sicie i sparzenie gorącą wodą. Następnie zalewamy małą ilością wody, wymieszaną pół na pół z mlekiem. Gotujemy do momentu, aż ziarenka będą "rozmazywać" się w palcach. Następnie osączamy i mielimy dwa razy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odcedzamy, resztę bakalii drobno siekamy. Mak łączymy z miodem z bakaliami i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy pszenicę, rum i całość mieszamy. Potrawę podajemy schłodzoną.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?