Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kutia

e-mieszkanie.pl
Kutia
Kutia e-mieszkanie.pl
Przepis świąteczny. Kutia.

Składniki:
1 szklanka maku,
1 szklanka łuskanej pszenicy,
½ szklanki miodu (płynnego),
50 g rodzynek,
50 g orzechów włoskich,
50 g fig,
50 g migdałów,
2 łyżki smażonej skórki pomarańczy,
½ kieliszka rumu.

Sposób przyrządzania:
Zaczynamy od umycia pszenicy, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Po ugotowaniu pszenicę należy opłukać z powstałej w trakcie gotowania mąki. Mak przygotowujemy poprzez umycie go na sicie i sparzenie gorącą wodą. Następnie zalewamy małą ilością wody, wymieszaną pół na pół z mlekiem. Gotujemy do momentu, aż ziarenka będą "rozmazywać" się w palcach. Następnie osączamy i mielimy dwa razy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odcedzamy, resztę bakalii drobno siekamy. Mak łączymy z miodem z bakaliami i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy pszenicę, rum i całość mieszamy. Potrawę podajemy schłodzoną.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto