Składniki
Makaron: 40 dkg dobrej jakości mąki pszennej,
2 jaja + 1 żółtko,
150 ml wody,
ćwierć łyżeczki soli
Kapusta:
75 dkg kapusty kiszonej,
2 cebule,
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru oliwa do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
Czas przygotowania 45 min.
Czas gotowania 60 min.
Całkowity czas przygotowania 105 min.
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, danie wigilijne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 190
Wykonanie:
Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie dokładnie odciśnij i wrzuć do garnka z grubym dnem. Do kapusty dodaj dwie łyżki cukru, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz ziarnisty, następnie zalej dwiema szklankami wody i duś pod przykryciem przynajmniej pół godziny.
W tym czasie przygotuj ciasto na łazanki. Mąkę przesiej z solą, wbij do niej jajka i dodaj żółtko oraz połowę przygotowanej wody, wymieszaj wszystko. W razie konieczności uzupełniaj wodę, cały czas wyrabiaj ciasto, tak by wyszła delikatna i jedwabista kulka. Ciasto rozwałkuj, na stolnicy obficie obsypanej mąką, bardzo cienko, pokrój na paseczki szerokości około 2 cm, a następnie te paski potnij również na takie kawałki. Idealne łazanki mają kształt rombów 2 na 2 cm. Łazanki pozostaw do przeschnięcia. W tym czasie posiekaj bardzo drobno cebulę i zeszklij ją na maśle, następnie dodaj na patelnię mąkę i wymieszaj dokładnie by nie było gródek. Zahartuj zasmażkę odrobiną wody z kapusty i dodaj do garnka, wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Łazanki wrzucaj do posolonej, gotującej się wody i wyławiaj bezpośrednio po wypłynięciu. Kapustę przełóż na patelnię, dodaj do niej ugotowane łazanki, przemieszaj wszystko i przesmaż kilka minut na ogniu.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?