Składniki:
- 1 kg łososia (pokrojonego w dzwonka)
- 200 g cebuli
- sól, pieprz
- otarta skórka i sok z połowy cytryny
- 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
Dzwonka łososia nacieramy solą, lekko skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 20–30 minut. Na patelni topimy dwie łyżki masła, szklimy na nim posiekaną cebulę, dodajemy sól, pieprz, otartą skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Wlewamy szklankę wina i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Rybę układamy w żaroodpornym półmisku, polewamy stopionym masłem i winem, przykrywamy i dusimy ok. 15–20 minut. Uduszoną cebulę miksujemy, przecieramy przez sito, podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ew. szczyptą cukru. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w łyżce zimnej, przegotowanej wody, wlewamy do sosu i mieszając, podgrzewamy. Gęstym sosem polewamy rybę i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem dekorujemy gałązkami koperku.
Podajemy z łazankami lub ziemniakami z wody.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?