Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Łosoś w cebulowym sosie

[email protected]
Składniki: - 1 kg łososia (pokrojonego w dzwonka) - 200 g cebuli - sól, pieprz - otarta skórka i sok z połowy cytryny - 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 4 łyżki masła - łyżeczka mąki ziemniaczanej - ...

Składniki:
- 1 kg łososia (pokrojonego w dzwonka)
- 200 g cebuli
- sól, pieprz
- otarta skórka i sok z połowy cytryny
- 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

Dzwonka łososia nacieramy solą, lekko skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 20–30 minut. Na patelni topimy dwie łyżki masła, szklimy na nim posiekaną cebulę, dodajemy sól, pieprz, otartą skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Wlewamy szklankę wina i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Rybę układamy w żaroodpornym półmisku, polewamy stopionym masłem i winem, przykrywamy i dusimy ok. 15–20 minut. Uduszoną cebulę miksujemy, przecieramy przez sito, podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ew. szczyptą cukru. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w łyżce zimnej, przegotowanej wody, wlewamy do sosu i mieszając, podgrzewamy. Gęstym sosem polewamy rybę i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem dekorujemy gałązkami koperku.

Podajemy z łazankami lub ziemniakami z wody.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto