18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Makowa rolada

Robert OrzechowskiZaktualizowano 
Makowa rolada http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/
Makowa rolada. Makowiec lubię w każdej formie. A że jestem "oporna" jeśli chodzi o pieczenie ciast - wybieram takie przy których nie trzeba się napracować. No i najważniejsze muszą być smaczne.

Makowa rolada

Czas : 30 minut

Składniki:
2 jajka
3,5 łyżki cukru + 3 łyżki
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
10 dag masła + 1 łyżka
1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag )
1 łyżka miodu
2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka )
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki słodkiej
wiórki kokosowe do dekoracji
żurawina do dekoracji
rodzynki do dekoracji
orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200 * C.
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut).
Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut .
W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika. Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł.
Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł.
W garnku rozpuścić masło.Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca.
Wlać wsypać proszek budyniowy.
Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę, a ta będzie odstawać od ścianek garnka.
Zostawić by lekko przestygła .
Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową.
Zrolować.
Wstawić do lodówki by masa zastygła.
Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier. Wymieszać by była płynna.
Gorącą polewą polewamy roladę.
Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi,i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa zastygła.

Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Makowa rolada - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3