18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Makowiec na piernikowym biszkopcie

Robert OrzechowskiZaktualizowano 
http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/
Makowiec na piernikowym biszkopcie. Lubię makowiec i lubię piernik. Nie przepadam za pieczeniem. To jest porcja na blaszkę ok 30 x 20 cm.

Makowiec na piernikowym biszkopcie

Czas :1 godzina + stygnięcie

Składniki:
Ciasto :
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
2-3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika ( zależy jak jest aromatyczna)

Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
1 kostka masła ( 20 dag )
2 budynie śmietankowe
1/3 szklanki wody

Polewa czekoladowa:
6 łyżek śmietanki słodkiej lub wody
1/4 kostki masła
3 tabliczki czekolady mlecznej

Do dekoracji;
wiórki kokosowe
kolorowa posypka
orzechy włoskie połówki

Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek.
Ubić mocną pianę z białek i cukru.
Wymieszać mąkę ziemniaczaną , mąkę tortową i proszek do pieczenia.
Dodawać do piany z białek po łyżce wymieszanej z proszkiem maki miksując cały czas.
W trakcie miksowania piany z mąką wrzucać po jednym żółtku.
Dobrze wymieszać dodając kakao i przyprawę do piernika.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni .
Blaszkę ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .
Wlać ciasto.
Ciasto piec ok. 15-20 minut ( Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciasta czy jest już dobre ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić ostrożnie na pół jak na tort.
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Masę makową wrzucić na masło.
Wymieszać i dobrze ogrzać .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie.
Zagotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje.
Dolną część biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć na nią gorącą masę makową.
Przykryć drugą połówką ciasta.
Śmietankę lub wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać.
Wylać na ciasto i rozsmarować.
Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi.
Można dekorować połówkami orzechów włoskich.
Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin (a jeszcze lepiej 24 godziny)

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Makowiec na piernikowym biszkopcie - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
U
ULALA

Ciasto jest pyszne ładnie wygląda i jest pyszny
POLECAM WSZYSTKIM !!!
Można go również zrobić na białym biszkopcie ładne jest odbicie:)

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3