18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Mega pomidor faszerowany + sos z parowara

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Mega pomidor faszerowany + sos z parowara kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Do tej pory wydawało mi się, że pomidory ,,Bycze serca" są olbrzymie. No to teraz spotkałam mega olbrzymy. Jedna sztuka starczy mi na obiad dla 2 osób. Dla ułatwienia zrobię na parze bo w dolnym garnku zbierze mi się aromatyczny wywar z gotowania, który posłuży do zrobienia sosu.

Mega pomidor faszerowany + sos z parowara

Czas : 45 minut

Składniki:
1 mega duży pomidor ( chyba malinowy * )
1 duża cebula biała
1 kotlet schabowy bez kości ( ok. 5-8 dag)
3/4 szklanki ugotowanego ryżu ( ok. 5 dag suchego)**
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
pasek czerwonej papryki świeżej ( nie koniecznie - dałam dla aromatu bo był )
2 kawałki białej części szczypioru ( nie koniecznie - dałam bo były- można wrzucić 1/4 cebuli)
1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
szczypta cukru do smaku
szczypta papryki mielonej
szczypta przyprawy warzywnej typu vegeta
maggi w płynie
zielone liście pora
zioła ( gałązki ) -natka pietruszki, lubczyk, seler- mogą być mrożone lub suszone
1 i 3/4 szklanki wody

Przygotowane
Pomidora umyć i ściąć górną część ( ,, czapeczkę " ) .
Delikatnie wydrążyć miąższ pomidora uważając by nie uszkodzić ścianek. Miąższ pozostawić .
Mięso zmielić lub rozdrobnić w Malakserze .
Obraną i drobno pokrojoną cebulę usmażyć na złoto na oleju ( końcówki pozostałe przy krojeniu zostawić )
Do cebuli dołożyć mięso i smażyć aż się zrumieni- pod koniec dołożyć masło.
Przełożyć do miski z ryżem, dodać natkę pietruszki.
Wymieszać dokładnie .Doprawić maggi, solą, pieprzem, papryką mieloną.
Wypełnić pomidora farszem .
Ułożyć w wyłożonym zielonymi liśćmi pora garnku do gotowania na parze
Do dolnego garnka do dotowania na parze włożyć rozdrobniony miąższ wydrążony z pomidorów miąższ , szczyptę vegety, zioła, końcówki cebuli , szczypior, paprykę świeżą. Zalać wodą. Wsypać szczyptę vegety i gotować 15 minut.
Przecedzić przez sito. Przetrzeć.
Uzupełnić ilość płynu dodając wody tak by znów było 1 i 3/4 szklanki. Zagotować.
Postawić górny garnek i gotować ok.5- 8 minut ( polecam sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków - jak patyczek bez oporu wbija sie w ściankę pomidora to znaczy , że jest gotowe ). Trzeba bardzo pilnować by pomidor nie popękał .
Gdy pomidor jest gotowy zostawiamy go pod przykryciem.
Do sosu w dolnym garnku dodać masło, koncentrat. Doprawić do smaku.
Zaciągnąć rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką. Zagotować.

* Jeśli uważamy że pół pomidora na porcję to za mało - bierzemy 2 sztuki a resztę składników podwajamy.
** Ryż do farszu gotuję na bulionie z kostki - gotuję cały woreczek i resztę zużywam do innej potrawy.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

polecane: FLESZ: Wybory do Parlamentu Europejskiego. To musisz wiedzieć.

Wideo

Materiał oryginalny: Mega pomidor faszerowany + sos z parowara - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3