Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mielone na wiele sposobów [przepisy]

Renata Napierkowska
Klopsy to najpopularniejsza potrawa z mielonego mięsa. Wystarczy jednak dodać warzywa: pieczarki, kapustę czy zrobić oryginalny sos, by potrawa nabrała zupełnie nowego smaku i charakteru. Klopsiki mielone mogą też być znakomitym dodatkiem do zup.

- Mięso mielone nadaje się do zrobienia kotletów, roladek, posłuży jako dodatek do makaronów, zapiekanek, farszów. Możemy do mielonego dodać różne przyprawy, co podkreśli walory smakowe mięsa – mówi Alina Książek, gospodyni z Pławina.

Faszerowane pieczarki

Składniki:
20 sztuk dużych pieczarek
1 kg mięsa mielonego
2 paczki ugotowanego ryżu
2 cebule
2 łyżki przyprawy w płynie Maggi
2 jajka
pieprz, sól
2 szklanki bulionu z kostki rosołowej
1/2 kg poszatkowanej drobno świeżej kapusty

Wykonanie:
Z pieczarek odciąć korzonki i drobno posiekać. Należy je wykorzystać do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa dodać jajka, ugotowany ryż, drobno pokrojoną kapustę, maggi, sól, pieprz. Farsz dobrze wyrobić i napełnić kapelusze pieczarek. Ułożyć pieczarki na blaszce, wlać bulion i okryć folią aluminiową. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia. Zdjąć folię i dopiekać przykrycia.

Mięso pietruszkowe

Składniki:
1 kg mięsa mielonego
1 szklanka kaszki
5 jajek
łyżka Vegety
pęczek pietruszki

Wykonanie:
Pietruszkę drobno pokroić, do mięsa wbić jajka i wsypać kaszkę, dodać Vegetę i posiekaną pietruszkę. Starannie wyrabić. Masę mięsną podzielić na dwie porcje. Każdą porcję włożyć do torebki foliowej, zawiązać, owinąć gazą i na końcach związać mocno bawełnianą nicią. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować godzinę. Woreczki z mięsem wyjąć z wody, obciążyć i odstawić, aż mięso zastygnie. Mięso to jest znakomite na zimno oraz świetnie smakuje jako przystawka zamiast wędliny.

Zrazy z mięsa mielonego

Składniki:
1 kg mielonego
2 jajka
6 łyżek tartej bułki
2 łyżki musztardy
3 ogórki kiszone
2 cebule
0,2 kg boczku wędzonego
sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku
3 szklanki wody
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
1 łyżka mąki do zaciągania sosu

Wykonanie:
Mięso mielone doprawiamy tak jak na kotlety mielone.

Farsz: ogórki, cebulę, boczek pokroić w kostkę. Mięso podzielić na porcje, rozpłaszczyć w dłoni, posmarować musztardą i nałożyć trochę ogórków, cebulki i boczku. Formować w dłoniach roladki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć zrazy do innego naczynia, zalać wodą i chwilę dusić. Potem do powstałego sosu dodać koncentrat, doprawić do smaku i zaciągnąć mąką rozrobioną z niewielką ilością wody.

Zupa pulpetowa

Składniki:
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por)
Kostka rosołowa
1/2 kg mielonego mięsa
Cebula
Łyżka bułki tartej
Sól, pieprz
Szczypta majeranku
Łyżka octu
Łyżka mąki
3-4 ziarna ziela angielskiego
Liść laurowy
Kilka łyżek śmietany 18%
1/2 pęczka natki pietruszki

Wykonanie:
Włoszczyznę ugotować do miękkości w wodzie z rozpuszczoną kostką. Warzywa wyjąć. Marchewkę pokroić w kostkę i włożyć do zupy (resztę warzyw wykorzystać do innej potrawy). zagotować. Cebulę obierać, posiekać i dodać do mięsa. Wymieszać z bułką tartą, solą, pieprzem i majerankiem. Następnie formować małe klopsy. Do zupy wlać ocet. Mąkę rozrobić odrobiną wody i wlać do zupy. Wymieszać, dodać klopsy, ziele i liść laurowy. Gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.


Przygotowania do dnia Wszystkich Świętych [zdjęcia]

Kuchnia w stylu retro. Kokosowy krem marchwiowy z chili i gorące rogale z migdałami
Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto