18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Napoleonki wg Buni

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Napoleonki wg Buni kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Uwielbiam Napoleonki. Takie prawdziwe nie z bitą śmietaną, jakimiś kremami light, polewami itp. Napoleonki - nie kremówki ( nie ubliżając tym ostatnim ). To ciastka mojego dzieciństwa. Moją zmorą jest jednak brak umiejętności i chęci do pieczenia .

Napoleonki wg Buni

Czas : 30 minut + zastyganie

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskiego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy ( najlepiej taki robiony w domu lub zamiennie aromat waniliowy)
2 łyżki syropu Amaretto ( do drinków)
5 łyżek masła
2 szklanki mleka
4 żółtka
1 jajko
cukier puder

Przygotowanie:
Ciasto francuskie położyć w pokojowej temperaturze do rozmrożenia .Delikatnie rozwinąć. Pokroić na kwadraty jednakowej wielkości ( 20 sztuk ).
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową żółtka roztrzepanego z łyżeczka wody ( za pomocą pędzelka ). Nakłuć ciasto delikatnie widelcem by dobrze wyrosło i nie pękało.
Piekarnik rozgrzać do 200 *C i piec ciasto przez 15 minut aż zrobi się złociste.
Zmiksować jajko z żółtkami , cukrem i syropem Amaretto . Dosypać obie mąki i miksować do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotować z masłem i cukrem waniliowym .Do gotującego się na małym gazie wlać po woli masę z jajek- cukru i mąki . Energicznie mieszać trzepaczką jak do naleśników by nie porobiły się grudki.
Przestudzić budyń.
Połowę płatów ciasta ułożyć na dnie foremki . Na to ułożyć krem budyniowy .Przykryć pozostałym ciastem ( kłaść dnem do góry ładniej potem będzie wyglądać ) . Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia. Napoleonki powinny postać w lodówce kilka godzin tak by ciasto nasiąkło masą budyniową i dzieliło się równo przy nabieraniu razem z masą .
Po wyjęciu pokroić na porcje .
Wierzchy posypać cukrem pudrem i udekorować sezonowymi owocami np. malinami ( nie koniecznie).

* Jeśli ciasto francuskie wyrośnie ,,dorodnie" to możemy rozdzielać je na pół by spody i góra nie były za grube .

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3