Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nasza kuchnia dolnośląska na europejskich salonach

Krzysztof Kucharski
rys. Iza Drewla
rys. Iza Drewla
Miło by było, gdyby paryżanie, berlińczycy, lizbończycy czy wiedeńczycy, zamiast wcinać hamburgery, pizze, spaghetti i sushi, pałaszowali na wyścigi nasze pierogi, bigos, kiszone ogórki, mielone z buraczkami.

Miło by było, gdyby paryżanie, berlińczycy, lizbończycy czy wiedeńczycy, zamiast wcinać hamburgery, pizze, spaghetti i sushi, pałaszowali na wyścigi nasze pierogi, bigos, kiszone ogórki, mielone z buraczkami.
Może to już nie jest marzenie ściętej głowy, skoro polskie restauracje w Londynie chętnie dziś odwiedzają tubylcy.

Jakieś pięć lat temu urodził się konkurs "Polskie danie dla Europy". Cieszyliśmy się, że wygrała go wrocławianka Maria Polińska, która gotowała hubertówkę na trójniaku nawet w Brukseli, ale na tym się skończyło, a zapał animatorów tego sympatycznego konkursu, jak wiele takich inicjatyw, okazał się słomiany. Pani Maria otrzymała oficjalny tytuł Ambasadora Polskiej Kuchni. Może jeszcze raz przypomnę tę oryginalną recepturę z mocnym naszym charakterem.

HUBERTÓWKA NA TRÓJNIAKU
* 300 g mięsa z jelenia, sarny (comber, polędwica, z udźca)
* 150 g borowików, podgrzybków świeżych lub mrożonych
* 150 g cebuli
* 100 g masła
* 100 g marchwi
* 50 g selera
* 50 g porów
* 50 g miodu pitnego - trójniaku
* 2 ząbki czosnku
* liść laurowy
* sól
* kminek
* jagody jałowca
* natka pietruszki
* świeży koper
* woda

Mięso czyste, wolne od tłuszczu, ścięgien i kości, pokroić w kostkę (ok. 1 cm).
Cebulę również pokroić, lecz w drobniejszą kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać mięso oraz grzyby (pokrojone jak mięso). Chwilę smażyć razem. Wlać około 1 litra wody, dodać całe warzywa lub gotowy bulion jarzynowy oraz liść laurowy, lekko posolić, gotować. Po około 30 minutach wyjąć warzywa, doprawić do smaku: pieprzem, kminkiem, jałowcem, solą i miodem pitnym. Serwować na gorąco, najlepiej w naczyniach z kamionki lub drążonego pieczywa, posypane siekanym koperkiem.

Nasza regionalna dolnośląska kuchnia jak gąbka wchłania najróżniejsze smaki. Historycznie przejęła sporo od sąsiadów i nowych osadników. Jednym z takich rarytasów są rolmopsy, które zrobiły restauracyjną karierę jako zakąska już ze sto pięćdziesiąt lat temu.

ROLMOPSY
* 500 g matiasów
* 1 ogórek kiszony
* 100 ml octu
* 4 cebule
* 1 marchewka
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka cukru
* 1 liść laurowy
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 5 ziaren angielskiego ziela

Śledzie moczymy przez parę godzin w mleku. Ogórek kroimy w cienkie słupki, cebulę w półplasterki, część cebuli odkładamy, resztę mieszamy z ogórkiem. Nakładamy na każdy płat śledziowy i zwijamy, spinamy wykałaczką. Marchew kroimy w cienkie plasterki. Ocet mieszamy z 300 mililitrami wody, solą, cukrem i oliwą. Śledzie układamy w słoiku, dodajemy cebulę, marchewkę, przyprawy, zalewamy zalewą octową. Słoik wstawiamy na dobę do lodówki.

Innym sposobem przyrządzania śledzi zarazili nas przybysze ze Skandynawii.

ŚLEDŹ Z FIORDÓW
* 4 filety z matiasów
* 1 duża cebula
* 1 kwaskowe jabłko
* 200 g korniszonów
* 150 g chudego jogurtu
* 4 łyżki gęstej śmietany
* 1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy
* 1/2 łyżeczki gorczycy
* 1/8 l kwaśnej śmietany
* 1-2 łyżeczki soku z cytryny
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku

Filety przez godzinę wymoczyć w zimnej wodzie, po osuszeniu pokroić na paski szerokości 2 cm. Cebulę pokroić w krążki, umyte jabłko pokroić na ósemki, usunąć gniazdka i pokroić w plasterki, korniszony także pokroić w plasterki. Kwaśną śmietanę wymieszać z jogurtem, gęstą śmietaną i gorczycą. Doprawić musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Śledzie wymieszać ze słodko-kwaśnym sosem i pozostałymi składnikami, przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 2-3 dni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto