Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ostatki 2018. Lubicie kruche. chrupiące faworki? Łapcie najlepsze przepisy na pyszne faworki! [ZDJĘCIA]

(ls)
Przepis na faworki
Przepis na dietetyczne faworki pani Kasi, internautki:
Ciasto na faworki:
2 żółtka (40g)mąka tortowa (200g)jogurt naturalny (100g)1 łyżeczka cukru waniliowego (10g)½ łyżeczki solikilka kropli aromatu waniliowego1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)

Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, cukier, sól i kilka kropli aromatu. Miksujemy wszystko, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno nam odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli. Jeśli by się kleiło, podsypujemy odrobiną mąki. Gotową kulą uderzamy o stół raz za razem przez ok. 5 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, zwarte, mniej klejące. Sami zobaczycie po tym czasie, że miało to sens i jest konieczne dla lepszej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 10 minut, po czym wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Zobaczycie jak już po kilku minutach tworzą się charakterystyczne dla faworków pęcherzyki powietrza. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków). 

Wartość energetyczna całego ciasta – 960kcal
Wartość energetyczna 1 małego faworka – 16kcal
Wartość energetyczna 1 dużego faworka – 32kcal 

***
Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził przepis idealny. Jak zrobić różę z faworków?
Przepis na faworki Przepis na dietetyczne faworki pani Kasi, internautki: Ciasto na faworki: 2 żółtka (40g)mąka tortowa (200g)jogurt naturalny (100g)1 łyżeczka cukru waniliowego (10g)½ łyżeczki solikilka kropli aromatu waniliowego1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g) Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, cukier, sól i kilka kropli aromatu. Miksujemy wszystko, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno nam odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli. Jeśli by się kleiło, podsypujemy odrobiną mąki. Gotową kulą uderzamy o stół raz za razem przez ok. 5 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, zwarte, mniej klejące. Sami zobaczycie po tym czasie, że miało to sens i jest konieczne dla lepszej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 10 minut, po czym wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Zobaczycie jak już po kilku minutach tworzą się charakterystyczne dla faworków pęcherzyki powietrza. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków). Wartość energetyczna całego ciasta – 960kcal Wartość energetyczna 1 małego faworka – 16kcal Wartość energetyczna 1 dużego faworka – 32kcal *** Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził przepis idealny. Jak zrobić różę z faworków? polska press
Ostatki 2018, czyli koniec karnawału tuż, tuż. Już niedługo tłusty czwartek, który - jak wiadomo - pączkami stoi. Ale z karnawałem kojarzą się też faworki. Kliknijcie w galerię, poznajcie najlepsze przepisy na faworki i zróbcie je, zanim skończy się karnawał!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto