Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym
Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje w sobie wszystkie smaki - lepiej niż ugotowana w wodzie .
Czas: 25 minut + 30 minut marynowania w cebuli
Składniki:
1 duży filet Pangi ( Tilapii lub innej podobnej ryby)
1 cebula
1/2 cytryny
1 mała marchewka
kawałek cienkiej cukinii
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
szczypta cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka ( pełna ) mąki
1/3 szklanki bulionu warzywnego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki kopru
gałązka lubczyku ( może być suszony lub mrożony)
Przygotowanie
Rybę rozmrozić ( bo raczej w takiej formie się ją kupuje ). Zlać płyn. Umyć. Ułożyć w pojemniku i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą i kilkoma plasterkami cytryny. Zamknąć pojemnik i odstawić na 30 minut .
Obrać marchew- umyć. Pokroić w bardzo cienkie słupki.
Cukinię umyć i przekroić na ćwiartki .Wykroić miąższ z pestkami. To co zostało pokroić w słupki podobne do tych jak z marchewki.
Wyjąć rybę. Wyrzucić cebulę i plastry cytryny.
Przeciąć filet wzdłuż na połówki.
Posolić i posypać pieprzem.
Na każdym płacie ułożyć po kilka słupków marchewki i cukinii.
Zwinąć rybę w ruloniki i spiąć wykałaczkami.
Pomiędzy warzywa w rulonikach wsadzić stróżki masła.
Każdy rulonik ułożyć na folii spożywczej używanej do gotowania lub pieczenia i obwinąć szczelnie .
Ułożyć w garnku do gotowania na parze wrzucając obok resztę marchewki i cukinii.
W dolny garnek wlać wodę i wrzucić gałązkę lubczyku.
Zagotować wodę w dolnym garnku. Postawić górny z rybą i warzywami. Gotować na małym gazie 15 minut.
W tym czasie zrobić sos koperkowy - roztopić masło, wsypać koperek .
Chwilę smażyć, zasypać mąką, wymieszać , rozprowadzić bulionem i śmietanką, doprawić sokiem z cytryny, solą i szczyptą cukru).
Wyjąć ruloniki rybne z garnka. Rozwinąć z folii nad miseczką ( sok i masło wlać potem do sosu koperkowego). Usunąć wykałaczki.
Na talerzu wylać porcję sosu i na nim ułożyć ruloniki rybne i ugotowane warzywa.
Podajemy albo samą rybę z warzywami , albo dodatkowo ziemniaki z wody- jak kto lubi.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?