Pascha wg Buni

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Zagotować 1 /2 szklanki wody z 2 łyżkami miodu i alkoholem. Zalać bakalie i zostawić na kilka godzin by namokły .Roztopić masło i ostudzić . Zmiksować w malakserze ser , śmietanę, masło, 1 łyżkę miodu , skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika .Odcedzić bakalie . Pokroić drobno daktyle po usunięciu pestek i morele .Wymieszać masę serowa z bakaliami . Dziurawą doniczkę lub jeszcze lepiej nie duże sitko wyłożyć gazą jałową . kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Tradycyjna potrawa na Wielkanoc - pascha. Trochę pracochłonna ale warto bo smaczna .

Pascha wg Buni

Czas : 24 godziny

Składniki:
20 dag białego sera kremowego tłustego
2 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany ( czubatych )
4 pełne łyżki cukru pudru
3 łyżki miodu płynnego
1/2 łyżeczki Przyprawy Skórka pomarańczowa ( Kotanyi )
2 łyżeczki Przyprawa do sernika i mas serowych Kotanyi ( lub 1/2 Cukru z prawdziwą wanilią )
1 kieliszek alkoholu ( rum , pomarańczówka cytrynówka - ja dałam cytrynówkę )
1/2 szklanki rodzynek
6 moreli suszonych
6 daktyli suszonych

Przygotowanie
Zagotować 1 /2 szklanki wody z 2 łyżkami miodu i alkoholem. Zalać bakalie i zostawić na kilka godzin by namokły .Roztopić masło i ostudzić . Zmiksować w malakserze ser , śmietanę, masło, 1 łyżkę miodu , skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika .Odcedzić bakalie . Pokroić drobno daktyle po usunięciu pestek i morele .Wymieszać masę serowa z bakaliami . Dziurawą doniczkę lub jeszcze lepiej nie duże sitko wyłożyć gazą jałową.
Wyłożyć masę serową na gazę.
Zawinąć boki gazy do środka tak by zakryły wierzch . Położyć na wierzch talerzyk ( dopasowany wielkością ) i obciążyć go. Sitko postawić na kamionce i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Wyjąć . Odkryć gazę .Wyłożyć paschę na talerzyk.
Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej , kawałkami pomarańczy , jadalnymi kwiatami - lub innymi ozdobami. Podawać schłodzoną.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Pascha wg Buni - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3