Pasztet mieszany o smaku grzybowym

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Pasztet mieszany o smaku grzybowym kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Pasztet mieszany o smaku grzybowym. Delikatny o lekko grzybowym smaczku.

Pasztet mieszany o smaku grzybowym

Czas : 8 godzin ( czas z zastyganiem pasztetu )

Składniki:
0,75 dag mięsa drobiowego ( pól na pół kurczak i kura )
0,50 dag mięsa od szynki- wieprzowego
0,50 dag wołowiny
½ kg wątróbki drobiowej
½ kg boczku
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 małego selera
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
garść grzybów suszonych
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
4 łyżki sosu sojowego
½ utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy
2 łyżki oleju słonecznikowego
2-4 łyżki masła
10 jajek
sól
pieprz mielony
papryka mielona
maggi w płynie
bułka tarta
1 litr wody

Przygotowanie
Mięso z kurczaka, kury , wołowinę , warzywa , ziele angielskie, liście laurowe, grzyby , kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso, grzyby i jarzyny . Boczek i mięso od szynki natrzeć solą , pieprzem i papryką mieloną .Upiec w rękawie foliowym ( 1 godzina ) w piekarniku . Wyjąć( sos który się zebrał zlać do miseczki ) . Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem . Wątróbkę zdjąć z patelni , a tłuszcz ze smażenia pozostawić . Zmielić mięso, wątróbkę , warzywa, grzyby .Dodać jajka, sos z pieczenia , tłuszcz ze smażenia wątróbek . Dobrze wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową , maggi . Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsna . Posypać z wierzchu bułką tartą . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny . Wyjąć . Ostudzić .
Podawać pokrojony w plastry najlepiej z sosem tatarskim .
Ładniej wygląda ten pasztet gdy grzyby są pokrojone w paseczki i zmieszane z masą mięsną a nie zmielone .Ale moje wnuki mają ,, długie zęby „ na grzyby i trzeba je przemycać .
Ja z tej porcji upiekłam 1 w podłużnej keksówce dużej i 1 duży w szkle żaroodpornym .

Podpowiadam , że ja z reguły gotowane mięso z kurczaka, wołowinę i kury mam nazbierane w zamrażalniku . Po prostu jak gotuję zupę na tych mięsach to potem obieram mięso od kości i wkładam do pojemnika ( mam taki jeden wymiarowy na tą porcję ) .Jak jest pełny to wiem , że mam gotowanego tyle ile trzeba . Razem z mięsem mrożę włoszczyznę z 1 rosołu .
Czasem wątróbkę drobiową mam już też podsmażoną – jak robię na obiad to kupuję trochę więcej i usmażoną odkładam .
Zawsze to łatwiej ( i taniej ) jak nie trzeba wszystkiego na raz robić i kupować .

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3