Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem
Czas : 1 godzina
Składniki:
8 średnich ziemniaków
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 jajko
sól
olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogron bo rzepakowego nie lubię )
1 duża pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 cebule
3 pomidory
pieprz mielony do smaku
papryka mielona słodka do smaku
1 łyżeczka brązowego cukru
przyprawa do sosów i zup w płynie
cukru brązowego
1,5 szklanki wody
Przygotowanie
Obrać i pokroić cebulę. W garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulę .
Mięso pokroić w drobną kostkę i wrzucić do cebuli. Posolić i posypać pieprzem ( po sporej szczypcie). Wymieszać i smażyć aż kurczak sie zrumieni.
Wypestkować papryki i pokroić w paseczki. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
Dołożyć do garnka z mięsem. Dodać łyżkę mielonej papryki , cukier, łyżeczkę przyprawy do sosów w płynie .
Dusić na małym gazie do miękkości mięsa. Płyn powinien odparować tak by gulasz był gęsty. Doprawić do smaku.
Zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub utrzeć na tarce na małych oczkach ) ziemniaki odcisnąć na gazie by masa odciekła . Dodać jajko, mąkę , szczyptę soli .
Wyrobić dobrze masę ( jest luźna ) - usmażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.*
Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
Placki podawać z gulaszem posypując drobno posiekaną natką pietruszki ( lub inną zieleniną ).
* Ziemniaki utrzeć bezpośrednio przed smażeniem bo utleniają się i robią się sine - a tak placki są złociste .
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?