Kurczak z ryżem na patelni
Składniki:
20 dag niełuskanego ryżu, 1 średnia cebula, 1 dojrzały pomidor, po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce, 4 filety z piersi kurczaka (50 dag), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki średnio ostrej papryki, 2 łyżki masła, 1 pęczek pietruszki, sól i czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ugotować ryż. Odlać na sito aż ostygnie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę przekroić i usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w paski. Pomidora obrać i pokroić w grube kawałki. Obrać czosnek. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć filety z kurczaka i smażyć 5 minut. Wycisnąć przez praskę czosnek i dodać do filetów, po czym przyprawić solą pieprzem i papryką. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.
Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i paski papryki, podsmażyć przez 5 minut na średnim ogniu mieszając. Dodać ryż i kawałki pomidora, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Filety ułożyć na ryżu, przykryć patelnię i dusić przez około 10 minut na małym ogniu. Natkę umyć, oderwać listki i drobno posiekać. Posypać nimi potrawę przed podaniem.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?