18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Racuchy robię różne - na zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane.

Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie

Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy jak uszykuję jakiś słodki sos lub bita śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają , a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam w domu jabłka i kilka kiwi.

Czas : 30 minut

Składniki:
1 szklanka kwaśnej śmietany
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 łyżka cukru waniliowego
2 duże jabłka
2 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka suszonej otartej skórki pomarańczowej
1 Badian ( anyż gwiaździsty
8 goździków
4 pełne łyżki miodu
olej do smażenia

Przygotowane
Wymieszać jajka , śmietanę , mąkę, szczyptę kurkumy, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy , sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i pomarańczową .
Jabłka przekroić , usunąć gniazda nasienne.
Odkroić 1/4 jednego jabłka i odłożyć zalane zakwaszoną wodą by nie ściemniało.
Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ( ucieram tak że skórka zostaje dla tego nie obieram bo tak łatwiej trzeć ). Odcisnąć dokładnie pozostawiając sok.
Dodać utarte jabłka do ciasta i wymieszać .
Obrać kiwi i pokroić w plasterki.
Pokroić w bardzo cienkie plasterki odkrojoną ćwiartkę jabłka.
Miód włożyć na średnią patelnię - dolać połowę soku z jabłek, badian, goździki i odgrzać by zrobił się korzenny sos miodowo-karmelowy.
Na sos kłaść najpierw plasterki jabłka na sos i karmelizować - zdjąć z patelni, włożyć plasterki kiwi i podgrzewać chwilę. Zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać resztę soku jabłkowego i chwilę gotować.
Na dużej patelni rozgrzać olej . Łyżką kłaść na gorący olej porcje ciasta . Smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony.
Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż do wyczerpania ciasta .
Podawać obkładając plasterkami kiwi i jabłka i polewając sosem karmelowym.

* Z tej porcji wychodzi 20- 22 racuchy.
** Można podać dodatkowo bitą śmietanę ( robię z 30 % lekko osłodzonej cukrem pudrem).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

polecane: FLESZ: Wybory do Parlamentu Europejskiego. To musisz wiedzieć.

Wideo

Materiał oryginalny: Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3