Rogaliki Lali z konfiturą
Czas : 15 minut + 12 godzin leżakowania ciasta w lodówce.
Składniki :
1 kostka masła
3 szklanki mąki + do podsypywania
1 mała kwaśna śmietana ( 200 ml)
szczypta soli
1 żółtko
konfitura z wiśni
Przygotowanie
Zagnieść ciasto z masła, śmietany, mąki i szczypty soli.
Wstawić do lodówki na 12 godzin zawinięte w folię spożywczą.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką w okrągłe placki.
Przekroić każdy na 8 części ( jak szprychy w kole ).
Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę konfitury.
Zwijać do środka tworząc rogalik .
Układać na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch rozmąconym z łyżką wody żółtkiem.
Piec w wygrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut aż zrobią się złote.
* Z tych składników wychodzą 32 rogaliki.
** Konfitura powinna być bardzo słodka i zwarta ( tu była za luźna i trochę mi bokami wyciekało.
** *W zasadzie to trudno je nazwać rogalikami bo nie zawijam w tych z konfiturą rogów żeby mi konfitura bokami nie wyciekała - wychodzą takie sobie ,,proste rogaliki".
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?