18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Schab w winogronach i winie

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Pieczony w całości schab z dodatkiem karmelizowanych drobnych ogrodowych winogron - podlany ciężkim - słodkim - czerwonym winem .

Schab w winogronach i winie

Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa

Składniki:
1.5 kg schabu bez kości
6 łyżek oleju słonecznikowego
1 pełna łyżeczka miodu
1 cebula
1 szklanka drobnych czerwonych winogron ogrodowych ( lub kupnych ale małych )
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżeczka pieprzu mielonego
szczypta soli
1 kieliszek ( 150 mll ) czerwonego , słodkiego wina gronowego
5 szklanek wody
2 łyżeczki cukru

Przygotowanie
Zrobić pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , miodu ,pieprzu , szczypty soli .
Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na rumiano schab.
Usiekać drobno cebulę
Dorzucić pokrojoną cebulę , i zalać wodą tak by przykryła mięso.
Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Na patelni zrobić karmel z cukru i wrzucić winogrona - obsmażyć aż pokryją się karmelem .Wlać wino i zagotować .
Wyjąć mięso i odłożyć na chwilę by odpoczęło przed krojeniem.
Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecedzić do sosu wino z karmelem- odkładając winogrona
Zagotować . Doprawić sos do smaku papryką , przyprawa do zup i sosów . Jeśli ktoś chce może go zagęścić mąką lub dodać słodkiej śmietanki.
Podawać pokrojony w plastry

- obkładając winogronami i polewając sosem .

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Schab w winogronach i winie - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
m
morelka38

a dlaczego w przepisie sarna pieczona z marynaty nie ma jaką ilść soli trzeba dodac i kiedy posolić w którym momencie przygotowania ?

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3