Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne i wigilijne potrawy: Groch z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec, pierniki

Lucyna Jadowska
Lucyna Jadowska
Zobacz jak przygotować słodkie pierniczki, upiec pysznego makowca, czy upichcić pierogi z kapustą i grzybami. Poniżej zamieszczamy przepisy na wigilijne potrawy.

Kapusta z grochem

Składniki:

  • 350 g grochu
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

Przygotowanie:

1. Groch namocz przez noc w wodzie. Następnie pokrój kiszoną kapustę, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

2. Do kapusty wsyp namoczony groch. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, aż groch zmięknie. Następnie dodaj szczyptę soli i pieprzu.

3. Gotuj jeszcze około 15 minut i odcedź.

Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:**
Ciasto:**

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • sól

Farsz:

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

1. Opłukaj grzyby, namocz na noc, następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedź i posiekaj. Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.

2.
Następnie posiekaj kapustę, dodaj cebule, grzyby z wywarem i duś wszystko ok. 45 min. 

3. Odcedź nadmiar wywaru i przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj jajko i wymieszaj.

Ciasto:

1. Z mąki, jaja, soli i 3 szklanek wody zagnieć miękkie ciasto. Rozwałkuj podsypując mąką.

2. Wykrawaj szklanką krążki. Na każdy nakładaj łyżeczkę farszu. Zlepiaj mocno brzegi pierogów i wrzucaj partiami na posolony wrzątek gotuj 3 - 5 min. od wypłynięcia na powierzchnie.

3. Podawaj polane gorącym olejem ze zrumienioną cebulką.

Makowiec:
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 2 żółtka jaj,
  • 1 białko jaja,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 1 litr wody
  • garść rodzynek
  • pół kilo zmielonego maku
  • 40 dag cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka

Posypka:

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 40 dag mąki

Przygotowanie:

1. Wymieszaj składniki na ciasto i ugniataj ręcznie na gładką masę. Podobnie przygotuj posypkę na ciasto. Następnie przygotuj masę makową. W tym celu zagotuj litr wody, dodając w międzyczasie garść rodzynek.

2. Do wrzącej wody wsyp pół kilograma uprzednio zmielonego maku. Mieszaj kilka minut na wolnym ogniu, aż znaczna część wody zostanie wchłonięta przez mak.

3. Następnie dodaj 40 dkg cukru pudru i mieszaj na wolnym ogniu aż się rozpuści. Tak przygotowaną masę zestaw z ognia i ostudź. Potem powoli dodajemy 3 łyżki mąki i 4 łyżki oleju. Następnie do masy dodajemy 2 jajka.

4. Gdy ciasto i masę mamy już zrobione możemy wykładać ciasto na blachę. Na wyłożone ciasto nakładamy masę makową i posypkę.Makowca piecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut.



Świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 1.5 kg mąki pszennej,
  • 25 dag masła,
  • 2 szklanki miodu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 paczki przyprawy korzennej,
  • 1.5 szklanki cukru,
  • 6 jaj,
  • goździki, suchy imbir

Przygotowanie:

1. Rozpuszczamy kostkę masła i dwie szklanki miodu, następnie podgrzewając i ciągle mieszając. Odstawiamy całość do przestudzenia.

2. Mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną skruszonymi goździkami, imbirem i kakao mieszamy w dużej misce.

3. Jednocześnie ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do misy. Wlewamy także przechłodzone roztopione masło z miodem. Całość wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej substancji.

4. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy i wyciskamy przeróżne kształty. Przygotowane w ten sposób pierniczki kładziemy na blasze i pieczemy przez ok. 10 minut.

Święta we Wrocławiu [serwis specjalny]
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto