Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek 2017. Przepis na faworki: prosty i sprawdzony!

red.
Przepis na faworki: pyszne, kruche faworki. Sprawdź sprawdzony przepis na faworki! [TŁUSTY CZWARTEK]
Przepis na faworki: pyszne, kruche faworki. Sprawdź sprawdzony przepis na faworki! [TŁUSTY CZWARTEK] Przemyslaw Swiderski
Przepis na faworki. Jak zrobić pyszne, kruche faworki? Przepis na faworki jest naprawdę prosty. Trzeba jedynie dokładnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury i...działać. Jak zrobić faworki. Faworki składniki. Smażenie faworków. Prosty przepis na faworki. Najlepszy przepis na faworki. Faworki składniki. Faworki przygotowanie. Przepis na faworki: prosty, szybki i sprawdzony przepis na faworki. Sprawdź!

PRZEPIS NA PĄCZKI. Tłusty czwartek już 23 lutego [PRZEPIS na pyszne pączki]

Faworki czy chrusty? Ten kruchy przysmak funkcjonuje pod różnymi nazwami, ale pewne jest jedno, to drugi zaraz po pączkach największy przysmak na tłusty czwartek. Jak zrobić dobre faworki? Sprawdzamy!

Przepis na faworki: prosty i sprawdzony
Składniki:
1,5 szklanki mąki
5 żółtek
1 łyżka masła
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
alkohol według uznania

Przepis na faworki. Wykonanie:
Do mąki dodajemy masło i siekamy. Wlewamy żołtka, alkohol i sól. Ciasto ugniatamy. Całość rozwałkowujemy i kroimy na paski. Każdy nacinamy na środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Źródło: gazetawroclawska.pl

2. Przepis na faworki
Czas przygotowania i smażenia: około 60 minut
Ilość porcji: 30

Przepis na faworki: Składniki:
10 dag masła (1/2 kostki)
1/2 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki
mała torebka proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia (25 dag)
cukier puder do posypani

Przepis na faworki - przygotowanie ciasta
By przygotować ciasto na faworki należy najpierw masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę (można ją najpierw przesiać przez sito), proszek do pieczenia, sól i jajka. Ciasto zagnieść, a następnie wybić wałkiem (przez około 15 minut). Gotowe ciasto na faworki włożyć do lodówki na 30 minut.

Źródło:Dzień Dobry TVN/x-news

Przepis na faworki - formowanie
Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski na chrusty. Każdy pasek naciąć w środku na 2–3 cm. Przy formowaniu chrustów należy przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.

Przepis na faworki - smażenie
Smażenie faworków nie jest bardzo skomplikowane. Chrusty smażymy w garnku na głębokim, rozgrzanym oleju. Powinny mieć one kolor złoty. Po usmażeniu faworki kładziemy na papierowych serwetkach, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto