TŁUSTY CZWARTEK. FAWORKI - skąd ta tradycja
Faworki były przysmakiem serwowanym w okresie karnawału. Charakteryzują się tym, że są smaczne i lekkie. A do tego - proste w przygotowaniu.
Słowo faworki pochodzi z języka francuskiego - faveur oznacza wąską wstążeczkę. Ale to nie z Francji wywodzi się tradycja przygotowywania faworków, lecz z Niemiec i Litwy. Nazwa mogła wziąć swój początek od jednej z poznańskich kawiarni, w której po raz pierwszy je zrobiono. Nazwa chrust ma z kolei pochodzenie słowiańskie.
TŁUSTY CZWARTEK. FAWORKI - PRZEPISY
Tłusty Czwartek. Przepis na faworki
Składniki na 3 - 4 talerze faworków
450 g mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy)
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut, by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut); moża także użyć wałkownicy. Chodzi o to, by wtłoczyć w ciasto jak największą ilość powietrza - ciasto rozwałkować, poskładać, ubić wałkiem. Potem owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić (czas chłodzenia to około 30 minut)
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), a następnie wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.
Oprószyć cukrem pudrem.
Tłusty Czwartek. Przepis na faworki
Składniki na 3 - 4 talerze faworków
2 szklanki mąki pszennej (=300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów ubijać wałkiem. Dzięki tej czynności ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków). Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na stolnicy, na którą lekko posypujemy mąkę (niewielka ilość). Ciasto, które dopiero czeka na rozwałkowanie, należy przykryć ściereczką, tak by nie obsychało. Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną, posypać grubo cukrem pudrem.
Tłusty Czwartek. Przepis na proste faworki
Składniki
2 szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżka spirytusu lub octu
pół łyżeczki cukru
pół łyżęczki soli
kubek gęstej i kwaśnej śmietany
olej do smażenia
cukier puder
Sposób przygotowania
Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek, dodać następnie sól, cukier, żółtka, spirytus. Mieszając widelcem, wlać śmietanę. Ciasto wyrabiać ręką, a następnie ubić wałkiem. Ciasto podzielić na 3-4 części i po kolei je rozwałkowywać. Kroić tak jak faworki. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, tak by uzyskały złoty kolor. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?