Pani Gabriela od ośmiu lat prowadzi bufet w liceum salezjańskim przy ul. Witkiewicza. Marzyła o tym miejscu przez całe życie. Przepisy znajduje w rożnych książkach kucharskich, ale nieco je modyfikuje.
- Najwięcej nauczyłam się od cioci i teściowej - mówi pani Gabriela. - To bardzo dobre gospodynie.
Wigilia w domu pani Gabrieli to najpiękniejszy czas w roku. Na wigilijnym stole pojawią się uszka, pierogi z kapustą, kluski z makiem, zupa grzybowa z łazankami, karpie, śledzie, barszcz i sałatki. Nie zabraknie też słodkości: makowca, sernika i keksu.
Właśnie w święta pani Gabriela może się wykazać. Ale jedzenie to nie wszystko. Równie istotne są świąteczne dekoracje.
- Muszą panować biało-czerwone kolory. Koniecznie sianko pod stołem i jedno wolne nakrycie. Trochę jodły, żeby pięknie pachniało i biała zastawa – to przepis pani Kornackiej na udane święta.
Specjalne przepisy Pani GabrieliBarszcz
Składniki:
- kostki rosołowe
- warzywa w całości (włoszczyzna)
- 1 kg cebuli
- 4 kg buraków
Wszystkie składniki gotować w całości. Pięć buraków obrać, pokroić i zalać wcześniej ugotowanym wywarem (powinien stać do następnego dnia). Do tego dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Dorzucić trzy ząbki czosnku i majeranek. Podawać z uszkami.
Sernik
Składniki na prostokątną formę:
- 1,2 kg półtłustego sera
- 2 szklanki cukru
- 1,5 kostki palmy
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 szklanki mleka
- 14 jajek
Wszystkie składniki oprócz białek kręcić w malakserze. Białka ubić na pianę. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok. 1m5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Gołąbki
Składniki:
- szynka
- łopatka
- boczek
- ryż
- kapusta
Farsz zawinąć w liście kapusty i zapiec najlepiej na patelni aż do momentu, kiedy zrobią się złociste. Następnie na dnie garnka ułożyć golonkę i po każdej warstwie gołąbków układać kiszoną kapustę. Do tego dodać liść laurowy, ziele angielski i marchewkę. Zalać wszystko odrobiną wody i pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową i przecier pomidorowy.
Pasztet
Składniki:
- królik cały
- 1 kg karkówi
- 0,5 kg łopatki
- 0,5 kg boczku
- 1 kg warzyw
- 5 cebul
- 10 jajek
- bułka
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Królika dzień wcześniej posypać solą, pieprzem i delikatą. Mięso pokroić jak do pieczeni. Dodajemy 1 kg warzyw w całości: seler, marchew i pietruszka. Do tego pięć dużych cebul, również całości. Wszystko zapiec w brytfannie w piecu w temp. ok. 200 stopni Celsjusza. Piec przez dwie, trzy godziny. Po upieczeniu dwa razy przepuścić wszystko przez młynek dodając namoczoną wcześniej w wodzie bułkę. Wbić dziesięć żółtek, a białka ubić na pianę. Dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i zapiec przez ok. godzinę w temp. 200 stopni Celsjusza.
Zupa grzybowa z łazankami
Składniki:
- 30 deko suszonych grzybów (najlepiej borowiki)
- kostka rosołowa - włoszczyzna
- 5 cebul
- ocet
- 0,5 litra śmietany 30% (kwaśna)
- 2 jajka
Grzyby trzeba najpierw namoczyć. Warzywa wrzucić do wywaru, grzyby również. Cebulę zeszklić na oleju i wrzucić do gotującego się wywaru i gotować około 1,5 godziny, dopóki warzywa nie zmiękną. Wtedy wrzucić łazanki. Wlać dwie łyżki octu zwykły i 0,5 litra śmietany.
Łazanki
Dwa jaja roztrzepać i wgnieść tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję takiego, jak na makaron. Rozwałkować i pokroić na kawałeczki.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?