Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W święta możemy się wykazać

Robert Duchowski
Robert Duchowski
Gabriela Kornacka uwielbia przyrządzać mięsa, sałatki i piec ciasta. Specjalnie dla Czytelników MM zdradza swoje tajne świąteczne przepisy.

Pani Gabriela od ośmiu lat prowadzi bufet w liceum salezjańskim przy ul. Witkiewicza. Marzyła o tym miejscu przez całe życie. Przepisy znajduje w rożnych książkach kucharskich, ale nieco je modyfikuje.

- Najwięcej nauczyłam się od cioci i teściowej - mówi pani Gabriela. - To bardzo dobre gospodynie.

Wigilia w domu pani Gabrieli to najpiękniejszy czas w roku. Na wigilijnym stole pojawią się uszka, pierogi z kapustą, kluski z makiem, zupa grzybowa z łazankami, karpie, śledzie, barszcz i sałatki. Nie zabraknie też słodkości: makowca, sernika i keksu.

Właśnie w święta pani Gabriela może się wykazać. Ale jedzenie to nie wszystko. Równie istotne są świąteczne dekoracje.

- Muszą panować biało-czerwone kolory. Koniecznie sianko pod stołem i jedno wolne nakrycie. Trochę jodły, żeby pięknie pachniało i biała zastawa – to przepis pani Kornackiej na udane święta.

Specjalne przepisy Pani Gabrieli

Barszcz

Składniki:

  • kostki rosołowe
  • warzywa w całości (włoszczyzna)
  • 1 kg cebuli
  • 4 kg buraków

Wszystkie składniki gotować w całości. Pięć buraków obrać, pokroić i zalać wcześniej ugotowanym wywarem (powinien stać do następnego dnia). Do tego dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Dorzucić trzy ząbki czosnku i majeranek. Podawać z uszkami.

Sernik

Składniki na prostokątną formę:

  • 1,2 kg półtłustego sera
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 kostki palmy
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szklanki mleka
  • 14 jajek

Wszystkie składniki oprócz białek kręcić w malakserze. Białka ubić na pianę. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok. 1m5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Gołąbki

Składniki:

  • szynka
  • łopatka
  • boczek
  • ryż
  • kapusta

Farsz zawinąć w liście kapusty i zapiec najlepiej na patelni aż do momentu, kiedy zrobią się złociste. Następnie na dnie garnka ułożyć golonkę i po każdej warstwie gołąbków układać kiszoną kapustę. Do tego dodać liść laurowy, ziele angielski i marchewkę. Zalać wszystko odrobiną wody i pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową i przecier pomidorowy.

Pasztet

Składniki:

  • królik cały
  • 1 kg karkówi
  • 0,5 kg łopatki
  • 0,5 kg boczku
  • 1 kg warzyw
  • 5 cebul
  • 10 jajek
  • bułka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Królika dzień wcześniej posypać solą, pieprzem i delikatą. Mięso pokroić jak do pieczeni. Dodajemy 1 kg warzyw w całości: seler, marchew i pietruszka. Do tego pięć dużych cebul, również całości. Wszystko zapiec w brytfannie w piecu w temp. ok. 200 stopni Celsjusza. Piec przez dwie, trzy godziny. Po upieczeniu dwa razy przepuścić wszystko przez młynek dodając namoczoną wcześniej w wodzie bułkę. Wbić dziesięć żółtek, a białka ubić na pianę. Dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i zapiec przez ok. godzinę w temp. 200 stopni Celsjusza.

Zupa grzybowa z łazankami

Składniki:

  • 30 deko suszonych grzybów (najlepiej borowiki)
  • kostka rosołowa - włoszczyzna
  • 5 cebul
  • ocet
  • 0,5 litra śmietany 30% (kwaśna)
  • 2 jajka

Grzyby trzeba najpierw namoczyć. Warzywa wrzucić do wywaru, grzyby również. Cebulę zeszklić na oleju i wrzucić do gotującego się wywaru i gotować około 1,5 godziny, dopóki warzywa nie zmiękną. Wtedy wrzucić łazanki. Wlać dwie łyżki octu zwykły i 0,5 litra śmietany.

Łazanki

Dwa jaja roztrzepać i wgnieść tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję takiego, jak na makaron. Rozwałkować i pokroić na kawałeczki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto