Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wszystko o smacznych pączkach [raport]

Redakcja MM
Redakcja MM
Tłusty czwartek, wszystko o pączkach
Tłusty czwartek, wszystko o pączkach Andrzej Szkocki
Pączek w liczbach, jak go spalić, historia, przepis i porady dietetyka - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o pulchnych drożdżowych ciastkach.


PAULINA TARGASZEWSKA
[email protected]

Mogą być nadziewane marmoladą albo likierem, polane lukrem, obsypane cukrem pudrem lub oblane czekoladą.

Pączki, bo o nich mowa, to dziś najbardziej pożądany smakołyk. Legenda głosi, że ten kto nie zje go w Tłusty Czwartek nie będzie miał powodzenia.

Pączek w liczbach

– średnio jeden pączek ma od 200 do 350 kalorii
– w tłusty czwartek w Polsce zjada się ok. 100 mln pączków
– w tłusty czwartek przeciętny Polak zjada 2,5 pączka
– jeden pączek waży ok. 80 g
– w jednym pączku znajduje się ponad 12 g tłuszczu

Tak spalisz pączka

– biegaj przez 30 minut
– uprawiaj fitness przez 30 minut
– jeździj na rolkach przez 30 minut
– prasuj przez dwie godziny
– zmywaj naczynia przez dwie godziny
– spaceruj aktywnie przez godzinę
– sprzątaj mieszkanie przez godzinę
– graj w siatkówkę pół godziny

Tłusty Czwartek

To ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, dlatego też nazywany jest dniem rozpusty.

Zgodnie z polską tradycją w tym dniu należy jeść pączki. Legenda głosi, że kto tego nie zrobi, nie będzie miał powodzenia. Obok pączków w Tłusty Czwartek popularne są także faworki i oponki.

Jak jeść pączki, żeby nie zaszkodzić zdrowiu?

Anna Grzechowiak dietetyk:
– Pączki są dla ludzi, możemy więc bez obaw skusić się na nie w tłusty czwartek. Zachowajmy jednak umiar i zastosujmy kilka ważnych zasad. Po pierwsze wybierajmy takie, które nie ociekają tłuszczem. Nie jedzmy pączków tuż przed lub po posiłku. Dobrze, żeby taki smakołyk stanowił osobne danie, najlepiej drugie śniadanie. Przez resztę dnia jedzmy lekkie, zdrowe posiłki np. zupę jarską na obiad. Nie popijajmy też pączka gazowanymi napojami ani sokami. Najlepsze będą czarna herbata lub kawa, które ułatwią trawienie.

Historia pączka

Pączka, wbrew powszechnej opinii, nie wymyślono w Polsce. Nie wiadomo jednak dokładnie, kiedy i gdzie usmażono pierwszego pączka.

Jedni sądzą, że było to na Bliskim Wschodzie. Inni szukają korzeni pączków w starożytnym Rzymie, gdzie te smakołyki miały królować na stole podczas hucznych zabaw.

W Polsce pierwsze pączki były smażone na smalcu i nadziewane słoniną. Słodką postać przybrały w XVI wieku.

Pączki za granicą

W innych krajach pączki różnią się nieco od polskich. Różnica ta wynika z używania specjalnej mąki i trochę innego sposobu smażenia w tłuszczu np. smaży się je tylko kilkadziesiąt sekund, dzięki temu tłuszcz nie wsiąka do środka.

W ten sposób są smażone Berliner Pfannkuchen, mniej tłuste pączki niemieckie. W Portugalii nazywają się Bolas de Berlim, a we Francji Boule de Berlin. Rosyjskie pączki to poncziki. Amerykańskie doughnuts znane są jako ciastka z dziurką w środku.

W Wielkiej Brytanii pączki są mniej popularne i jeśli są dostępne, to w formie zbliżonej do pączków znanych z Polski lub amerykańskich doughnuts.

Przepis na pączki domowe z marmoladą:

Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
15 dag cukru
10 żółtek
0,5 l mleka
1,5 l oleju
2 łyżki masła (ew. margaryny)
kieliszek spirytusu ew. octu
marmolada

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ćwiartce mleka, ze szczyptą cukru i trzema łyżkami mąki. Przykrywamy rozczyn i odstawiamy na około 10 min.

W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże, wlewamy resztę mleka i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki.

Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy spirytus i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość.

Formowanie pączków:

Natłuszczonymi palcami urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy marmoladę i sklejamy tworząc kuleczkę.

Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Wlewamy do rondla olej, na którym będziemy smażyć pączki i podgrzewamy.

Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię.

Smażenie:

Bierzemy pączka do ręki strząsając mąkę. Kładziemy na powierzchni oleju do góry dnem. Przykrywamy garnek pokrywką i smażymy około 2,5 min.

Następnie odkrywamy, pączki odwracamy na drugą stronę i smażymy bez przykrycia 2,5 min.

Wyjmujemy na papierowe ręczniki lub serwetki do odsączenia tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego!


Smaczny Szczecin - serwis specjalny


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto