Dzień Placków Ziemniaczanych [przepisy,zdjęcia]
Placki ziemniaczane z greckim smaczkiem : Czas : 1 godzina Składniki : 4 średnie ziemniaki, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz mielony, ćwiartka pieczonego kurczaka, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki utartego ogórka, 1 duży ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, pestki dyni łuskane, 1/2 szklanki pokruszonego białego sera twagorowego (najlepiej by było Fety ale użyłam zwykły bo taki miałam), olej z pestek winogron, 2 łyżki masła,n przyprawa Gros. Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ). Odcisnąć .Dodać mąkę , jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcję masy ziemniaczanej – lekko ją spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Kurczaka obrać ze skórek i kości . Podzielić na cienkie ,, płatki " .Na patelni rozgrzać olej z masłem i podgrzać kurczaka doprawiając jednocześnie przyprawą Gyros . Jogurt zmieszać z ogórkiem , roztartym z odrobiną soli czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki , pestkami dyni , białym serem i 2 łyżkami oleju .Doprawić solą i pieprzem mielonym ( sos robić kilka minut przed podaniem bo ogórki puszczają sok i jak postoi to może być za rzadki ). Podawać gorące placki obłożone kawałkami pikantnego kurczaka z dipem a la sos zaziki podanym osobno . Przepis: Babciagramolka-Bunia