Dzień Placków Ziemniaczanych [przepisy,zdjęcia]
Placki z gotowanych ziemniaków z dipem wiosennym Czas : 45 minut Składniki :Placki : ½ kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz mielony, olej do smażenia. Dip: 2 łyżki białego sera, 100 mll kwaśnej śmietany, 4 duże rzodkiewki utartej na tarce jarzynowej (grube oczka), 2 łyżki utartego na tarce (grube oczka) ogórka, 2 łyżki pokrojonego koperku, ½ mini kostki czosnkowej Knorra, pieprz mielony, sól, ½ łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru. Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i utłuc na puree . Dodać jajko , mąkę , sól i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na olej – rozpłaszczyć na placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano. W czasie kiedy placki się smażą rozetrzeć dokładnie ser ze śmietaną .Dodać rzodkiewkę , ogórek, koper . Wymieszać i doprawić solą, mini kostką czosnkową , pieprzem , sokiem z cytryny ,szczyptą cukru. Przepis: Babciagramolka-Bunia