18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.comZaktualizowano 
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
W zasadzie to takie najprostsze zraziki wołowe w sosie własnym. Nie byłam pewna kruchości ligawy którą kupiłam bo to różnie bywa - wygląda super , a potem ,,guma".

Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem

Czas: 2 godziny

Składniki:
0,5 kg ligawy wołowej
4 duże cebule białe
kilka gałązek świeżego tymianku
2 listki laurowe
8 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki masła
7 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki octu balsamicznego
pieprz czarny mielony
1/2 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego nie oczyszczonego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
maggi w płynie
3 szklanki wody ( 600 ml )

Przygotowanie
Umyte i osuszone mięso przekroić na pół i pokroić na plastry w poprzek włókien by zraziki dawały się dobrze rozklepać.
Stłuc tłuczkiem do mięsa zraziki z obu stron ( nie za mocno).
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, octu balsamicznego , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu i cukru.
Polać nią mięso i dobrze w nie wetrzeć. Ułożyć zraziki jeden na drugim w pojemniku i zostawić na 30 minut.
Obrać i pokroić cebule w piórka.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać cebulę. Wrzucić liście laurowe, pieprz ziarnisty i związane nitką gałązki tymianku. Smażyć aż cebula zrobi się złota.
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Na gorące kłaść zraziki ( razem z marynatą) i smażyć do zrumienienia.
Przewrócić na drugą stronę i ponownie usmażyć na rumiano.
Przerzucić zraziki do garnka z cebulą. Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować. Przelać do garnka ze zrazikami. Dolać resztę wody . Zagotować.
Zmniejszyć gaz i dusić do miękkości mięsa ( ok. 1,5 godziny na małym gazie).
Cebula powinna się rozgotować, płyn odparować o połowę , a mięso rozpadać pod dotknięciem widelca.
Delikatnie wyjąć zraziki na talerz.
Usunąć tymianek, liście laurowe i jak się uda to ziarna pieprzu.
Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić sos do smaku solą , pieprzem mielonym, maggi i mieloną papryką. Zagotować.
Zmiksować blenderem i przecedzić przez sito by sos był gładki.
Włożyć zraziki w sos. Wyłączyć gaz na minimalny i zostawić garnek na nim na 10 minut by potrawa przeszła smakami i podgrzała się.
Podawać z kaszą ( jaką kto lubi) na sypko, kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Moim zdaniem najbardziej pasują tu jako dodatek ogórki kiszone lub korniszony.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem - Przemyśl Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3