Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa z jagnięciny i naleśniki z kurczakiem

Babcia Monika z Jeżyc
Na pierwsze danie - zupa z jagnięciny. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w piórka.

Na pierwsze danie - zupa z jagnięciny. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w piórka. Żółtko wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny. Posiekać natkę pietruszki. Gdy mięso się zagotuje, zebrać szumowiny, dodać pokrojone w kostkę warzywa, całą cebulę oraz przyprawy. Kapustę włoską ugotować osobno, osączyć. Ryż wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować, odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Kiedy mięso będzie już miękkie, zupę zestawić z ognia i przecedzić. Do gorącego płynu powoli wlewać mieszaninę z żółtka, śmietany i soku, energicznie mieszając. Dodać do zupy mięso z warzywami (bez cebuli i przypraw), kapustę, ryż i posiekaną natkę. Na drugie - naleśniki z kurczakiem. Najpierw ciasto: jajko i żółtko roztrzepać z solą. Dalej ubijać, dodając na przemian mąkę i piwo. Na końcu wlać śmietanę i tłuszcz. Oziębić w lodówce, a potem smażyć naleśniki. Teraz nadzienie: posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone mięso oraz posiekany seler. Następnie dodać rozprowadzoną w śmietanie mąkę, chwilę poddusić. Przyprawić do smaku solą i curry. Farsz nakładać na naleśniki i zwijać krokiety, przysmażyć na tłuszczu. Podawać z surówką.

Zupa z jagnięciny
(na 4 osoby)

20 dag mięsa jagnięcego, pół pęczka włoszczyzny, 5 dag ryżu, 5 dag kapusty
włoskiej, żółtko, ząbek czosnku, mała cebula, listek laurowy, sok z połówki
cytryny, 3 łyżki śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Naleśniki z kurczakiem
(na 4 osoby)

Ciasto z piwem: całe jajo, żółtko, pół szklanki mąki, pół szklanki piwa, łyżka kwaśnej śmietany, łyżka stopionego masła, sól. Nadzienie: pół ugotowanego kurczaka, kawałek ugotowanego selera, cebula, łyżka masła, łyżka gęstej śmietany, łyżeczka mąki, tłuszcz do odsmażenia, sól i przyprawa curry.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto