Buniowy zakwas na żurek
Czas : 4 dni
Składniki:
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki letniej wody - przegotowanej
2 małe listki laurowe
3 ziela angielskie
3 średnie ząbki czosnku
Przygotowanie
1/2 piętki chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki takiego chleba )
Płatki zmielić w młynku do kawy na mąkę .Zmieszać z mąką żytnią . Po woli dolać wodą rozrabiając ją z mąką tak by zrobiła się gęsta - gładka zawiesina . Dodać czosnek, liście laurowe , ziele angielskie . Na wierzchu ułożyć chleb.
Kamionkę ( bo najlepiej robić w kamionkowym garnuszku lub szklanym słoiku )przykryć gazą i obwiązać by nie spadała.
Ustawić w ciepłym miejscu ( temperaturze pokojowej ok. 23 * C ) .Po 4 dniach jest już gotowy . Zamieszać . Przecedzić przez gęste sito.
Te pół litra zakwasu starcza na 2 litry żurku ( zależy jak kwaśny żurek kto lubi - ja dodaję do 4 szklanek wywaru + 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ). Dla mnie jest to za dużo więc dzielę go na pół .Jedną część zużywam na bieżąco a drugą zamykam w słoiku i wstawiam do lodówki. Spokojnie może postać 2 tygodnie.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?