Dzień Placków Ziemniaczanych [przepisy,zdjęcia]
Placki ziemniaczano-jabłkowe: Czas : 45 minut Składniki : 1 kg ziemniaków młodych, 1 duże ( ok 30 dag ) jabłko, 1 jajko szczypta soli, 4 łyżki mąki, olej do smażenia. Zetrzeć ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej .Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę . Wymieszać . Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej .Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron .Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych. Podawać wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem ziołowym ). Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku , lekko winne . Przepis: Babciagramolka-Bunia