Dzień Placków Ziemniaczanych [przepisy,zdjęcia]
Placki ziemniaczane kresowe Czas :1 godzina Składniki : 1 Kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz mielony, kilka „listków” wędzonego łososia, wiórki łososiowe ( ze słoiczka ), kwaśna śmietana, koperek do dekoracji. Ziemniaki obrać .Ugotować .Utłuc na puree . Dodać usmażoną na złoto cebulę , jajko, sól , pieprz . Wyrobić . Na patelni rozgrzać oliwę . Kłaść na oliwę porcje masy ziemniaczanej . Przyklepać łyżką by się spłaszczyły . Smażyć na rumiano z jednej , a następnie z drugiej strony . Podawać kładąc na każdym łyżeczkę kwaśnej śmietany , kawałek płata wędzonego łososia i ¼ łyżeczki wiórek łososiowych ( lub po łyżeczce czarnego lub czerwonego kawioru czy usmażonej ikry ryb słodkowodnych ). Posypać z wierzch grubo zmielonym czarnym pieprzem . Dekorować gałązką koperku . Inna wersja popularnych placków ziemniaczanych .Moja Prababcia podawała je trochę tak jak bliny , z kwaśną śmietaną , wędzonym łososiem , czarnym lub czerwonym kawiorem , ( lub smażona ikrą ), posypane czarnym , grubo zmielonym pieprzem . Przepis: Babciagramolka-Bunia