Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurek – ciasto tradycjonalistów i… artystów!

Informacja prasowa
Mazurek świąteczny pomarańczowo - migdałowy
Mazurek świąteczny pomarańczowo - migdałowy
Chyba nie ma innego równie polskiego i różnorodnego ciasta niż mazurek. Pozornie proste, bo składające się zaledwie z warstwy ciasta i… dekoracji, a ile stwarza możliwości! Tradycjonalista sięgnie po klasyczny przepis, kulinarny artysta przygotuje własną kompozycję z oryginalnym przybraniem. Każdy musi pamiętać tylko o jednym – składnikach najwyższej jakości.

Mazurek nieodłącznie kojarzy się z polską tradycją wielkanocnego stołu. W najprostszej postaci składa się z blatu kruchego ciasta, przełożonego powidłami i lukrowanego wierzchu z posypką z bakalii. Tajemnica tkwi w proporcjach – ciasto kruche powinno rozpływać się w ustach i mieć grubość, która nie zdominuje lecz podkreśli smak dodatków. Odpowiednio duża zawartość tłuszczu, na przykład margaryny, najlepiej w proporcji wagowej do mąki 2:1, zapewni ciastu kruchą strukturę i przedłuży jego świeżość. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, aby ciepło rąk nie ogrzało zbytnio składników.

Lżejszy mazurek może mieć podstawę z ciasta biszkoptowego, przygotowanego bez tłuszczu, na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru. W takiej wersji, mazurek doskonale skomponuje się z polewą czekoladową lub nieco cięższym kremem maślanym. Przygotowanie domowej polewy jest bardzo proste – wystarczy stopić dobrą margarynę lub masło z dodatkiem cukru pudru, kakao i odrobiny mleka. Świetną dekoracją będzie chrupiąca posypka z prażonych migdałów lub mieszanki karmelizowanych orzechów z odrobiną soli morskiej.
Wyrafinowane mazurki mają bazę z ciasta makaronikowego (z ubitych na pianę białek, cukru i zmielonych migdałów, orzechów lub maku) lub marcepanowego. Dodatkiem na miarę oczekiwań największych smakoszy będzie masa kajmakowa – bardzo słodka, bo przygotowywana z mleka gotowanego z cukrem i innymi składnikami – np. kawą lub czekoladą, a następnie ucierana z tłuszczem, śmietanką i żółtkami.

Jak znaleźć wspólny mianownik dla tak wielu wariantów mazurka? Sprawdzone składniki, w tym tłuszcz najwyższej jakości na przykład margaryna Palma z Murzynkiem, to gwarancja doskonałego domowego smaku i satysfakcji, wyrażonej podziwem w oczach najbliższych, zgromadzonych przy Twoim stole.

Przepis na mazurka pomarańczowo-migdałowego znajdziesz tutaj

Palma z Murzynkiem Spółki Bielmar to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję.

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto