Placki wg tych przepisów upiekły członkinie KGW gminy Pleszew na XI Gminny Konkurs Wypieku Ciasta Domowego
Szalone ciapki
Monika Zaradniak (Sowina Błotna)
pieczemy 2 biszkopty z 4 jaj jasne, do jednego trzeba zetrzeć na tarce 1 gorzką czekoladę następnie pieczemy płytkę bezową z 6 białek ,1,5 szkl. cukru, 20 dkg wiórków kokosowych +1 łyżka mąki kartoflanej
krem:0.5 l mleka .3 łyżki mąki zwykłej i 2 łyżki mąki kartoflanej, 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru - ugotować (żeby nie było grudek, intensywnie mieszać podczas gotowania). Po wystudzeniu ukręcić z 1.5 kostki palmy (murzynek) na koniec dodać 4-5 łyżek spirytusu
warstwy przekładamy tak: biszkopt z czekoladą, krem, na krem może być jakiś owoc, potem płytka bezowa, krem, drugi biszkopt, na wierzchu smarujemy kremem i polewamy krówką
Tort piętrowy biszkoptowy i Stefanka
Teresa Urbaniak (Kowalew)
Tort piętrowy biszkoptowy
składniki:
ciasto:6 jajek, 9 dkg mąki tortowej, 9 dkg mąki ziemniaczanej, 15 dkg cukru
krem: 5 jajek,10 łyżek cukru, 500 g masło + margaryna, spirytus
przygotowanie ciasta:
ubijamy na pianę jajka ze szczyptą soli i cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę. Pieczemy 50 minut w 160 stopniach.
przygotowanie kremu:jajka z cukrem ubijamy na pianę. Topimy tłuszcz, po wystudzeniu łączymy z jajkami.
"Stefanka"
ciasto:35 dkg mąki, 30 dkg cukru pudru, 30 dkg masła, 7 jajek, 3 g amoniaku
krem: 6 żółtek, 25 dkg cukru pudru, 50 dkg masła spirytus
przygotowanie ciasta; masło, cukier i jajka miksujemy na pulchną masę i stopniowo dodajemy mąkę z amoniakiem.Wyrobione ciasto rozkładamy na 6 papierów o średnicy 30 cm i pieczemy na złoty kolor. Wystudzone ciasto smarujemy kremem (warstwami).
przygotowanie kremu: żółtka z cukrem ucieramy i łączymy je z masłem i spirytusem.
Na "Stefankę" układamy biszkopt i nakrapiamy go przegotowaną wodą z cukrem, cytryną i spirytusem. Smarujemy kremem, ewentualnie dżemem (jak lubimy).
Oba torciki (piętrowy) oblewamy czekoladą i dekorujemy według uznania.
Cudeńko śmietankowo-orzechowe
Marlena Maniak (Prokopów)
ciasto: 3 żółtka, 1/3 szklanki cukru pudru, 350 g mąki pszenne, 3/4 kostki margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 paczki ciastek "Petitek"
krem orzechowy:250 g orzechów, 1 szklanka gorącego mleka, 1 kostka masła, 15 dkg cukru pudru
krem śmietankowy: 0,75 l śmietany kremówki 30% lub 36%,1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
polewa: 130 g margaryny,5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżka żelatyny
przygotowanie ciasta: wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
przygotowanie kremu orzechowego:
orzechy mielimy na drobno w młynku, przesypujemy do miski i zalewamy 1 szklanką gorącego mleka. Mieszamy i odstawiamy do momentu wchłonięcia mleka przez orzechy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną masę orzechową. Ucieramy na gładką masę.
przygotowanie kremu śmietankowego:kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do ubitej śmietany.
przygotowanie polewy:rozpuszczamy w rondlu margarynę, cukier puder i kakao. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do reszty składników. Nie gotujemy!!! Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wystudzamy, dodajemy 5 łyżek kwaśnej śmietany.
Na wystudzone ciasto wykładamy krem orzechowy. Na wierzchu układamy ciastka "Petitki", następnie kładziemy ubitą śmietanę i ponownie układamy ciastka. Wszystko polewamy polewą i przystrajamy według własnego uznania.
,,Dziwak''
Monika Pawłowska Taczanów Pierwszy
składniki:15 dkg margaryny, 4 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka sody,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki miodu, (wszystko razem zgnieść jak na makaron),1 słoik powideł śliwkowych, 0,5 l mleka, 1 budyń śmietankowy (osłodzić 4 łyżkami cukru), 1 kostka masła (krem)
przygotowanie ciasta:pieczemy 4 płytki, ciasto dzielimy na cztery części. Pieczemy na równych blaszkach. Przekładamy warstwami: masę budyniową, powidła, masę budyniową, na ostatniej płytce lejemy polewę czekoladową.
,,Rodzynkowiec''
Magdalena Dobroś Sowina
ciasto:7 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki, proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kawy, 30-40 dkg rodzynek, 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
krem czekoladowy:60 ml mleka, 2 budynie czekoladowe na 1/2 l, 4 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 kostka margaryny, czekolada mleczna i gorzka
przygotowanie: rodzynki wieczór wcześniej zostawiamy do namoczenia w szklance spirytusu. Budyń gotujemy i zimny dodajemy do utartej margaryny. Masło roztapiamy w czekoladzie i dodajemy rodzynki. Cisto przekrawamy i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, Kładziemy na to 1/2 kremu czekoladowego. Drugą połowę biszkoptu smarujemy resztą kremu i kładziemy na to masę z rodzynek.
,,Piankowy sernik''
Ramona Jamborska Dobra Nadzieja
ciasto:3/4 kostki margaryny, 4 żółtka – białka odkładamy do masy serowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklanka mąki pszennej tortowej,3 łyżki cukru
masa serowa: 1 kg sera w wiaderku, 3/4 szklanki oleju, 3 budynie śmietankowe (po 40 g.)
11/2 szklanki mleka,1 cukier waniliowy, 6 żółtek (białka odkładamy)
przygotowanie ciasta: wszystkie składniki miksujemy, wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem.
przygotowanie masy serowej:żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ser, budyń, olej i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy.
piana: białka miksujemy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy 1,5 szklanki cukru (można dodać trochę mniej) Miksujemy do rozpuszczenia się cukru, pianę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy - delikatnie wylewamy ciasto.
Sernik pieczemy 45-50 minut w temperaturze 170 stopni. Ważne! Sernik stygnie w piekarniku, w przeciwnym razie opadnie.
Placek "Kora"
Czesława Kubiak Piekarzew
ciasto:8 białek, 20 dk
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?