Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1184 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Seks – 10 korzyści zdrowotnych
Seks jest nie tylko przyjemny! Zapewnia też szereg konkretnych korzyści dla zdrowia. Sprawdź najważniejsze powody, dla których warto zadbać o regularne łóżkowe...
Jak działa nowa szczepionka przeciwko HIV?
Profilaktyka zakażenia HIV może oznaczać wykonanie jednego zastrzyku co 8 tygodni. Nowy preparat chroniący przed AIDS jest skuteczniejszy niż codzienna terapia...
Małe dzieci mogą zarażać koronawirusem nawet nie chorując
Dzieci mogą zarażać się nawzajem i przenosić infekcję na dorosłych – oto wnioski z badania, w którym wykryto u nich zadziwiająco wysoki poziom koronawirusa...
Witamina A z roślin chroni przed złośliwym nowotworem skóry
Witamina A w postaci beta-karotenu i spokrewnionych z nim związków zmniejsza ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego, który należy do najczęstszych nowotworów...
Dieta przy Hashimoto – co jeść, gdy choruje tarczyca?
Liczba zachorowań na Hashimoto wciąż rośnie. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, czyli autoimmunologiczna, która dotyka zwłaszcza kobiet. Jej...
COVID-19 – 10 mitów nt. koronawirusa SARS-CoV-2
Czy koronawirus SARS-CoV-2 rzeczywiście zagraża tylko osobom starszym? Czy ręce trzeba dezynfekować, a na twarzy nosić maskę? Wokół tematu epidemii koronawirusa...
Kosmetyki probiotyczne na odporność i młody wygląd cery
Czy w pielęgnacji urody możemy jeszcze liczyć na rewolucję? Choć wciąż powstają innowacyjne preparaty z kolejnych, mniej lub bardziej egzotycznych surowców,...
W Polsce zamknięto już prawie 1200 aptek
W ciągu ostatnich 3 lat ubyło w naszym kraju niemal 1200 punktów aptecznych. Sytuacja, która miała poprawić się dzięki wprowadzeniu nowych przepisów, staje się...
Grupa krwi A to o 45% większe ryzyko infekcji koronawirusem
Związek między grupą krwi a COVID-19 sugerowano już wcześniej na podstawie obserwacji w różnych częściach świata. Teraz potwierdziły go badania europejskie,...
Inhalatory na astmę przeciw COVID-19
Trwają poszukiwania najskuteczniejszych terapii przeciwko zakażeniu koronawirusem, a naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii badają pod tym kątem inhalatory...