Bazylia to bardzo ciekawa roślina, która ma silny aromat i charakterystyczny smak. Bazylia dotarła do Europy z Iranu i Indii, skąd do Europy Środkowej prawdopodobnie dostarczył ją Aleksander Macedoński podczas jednej ze swoich wypraw.
Bazylia nie rośnie wysoko. Osiąga około 50 centymetrów. Jej łodygi i liście są zielone. Liście bazylii wydzielają silny aromat o rześkim, świeżym charakterze.
Właściwości bazylii
Bazylia, zarówno świeża, jak i suszona, stanowi cenne źródło wielu mikroelementów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakich ważnych witamin i minerałów dostarcza?
- Potas,
- Wapń,
- Fosfor,
- Magnez,
- Żelazo,
- Beta-karoten,
- Witamina C,
- Witamina E,
- Witamina B6
Polecamy
Na co działa bazylia
Bazylia zawiera olejek, który uzyskuje się z całej rośliny. To ta substancja stanowi bazę leczniczą pozyskiwaną z rośliny. W olejku występują m.in. eugenol, cyneol, linalol, sole mineralne i witaminy. Zawarte w roślinie substancje działają korzystnie na układ pokarmowy i nerwowy. Oto zalety bazylii.
- Poprawa trawienia,
- Zmniejszenie nadmiernej fermentacji w jelitach,
- Zmniejszenie wzdęć,
- Rozkurczowe,
- Moczopędne,
- Przeciwzapalne,
- Przeciwdepresyjne,
- Działa odświeżająco i odkażająco.
Bazylię można w dużych ilościach dodawać do potraw, gdyż podobnie jak inne zioła charakteryzuje się niską kalorycznością.
Bazylia doskonale współgra nie tylko z daniami wytrawnymi, lecz także z ciastami i deserami.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?