MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Biszkoptowa rolada z brzoskwiniami i kremem maślanym

Robert Orzechowski
Biszkoptowa rolada z brzoskwiniami i kremem maślanym
Biszkoptowa rolada z brzoskwiniami i kremem maślanym Babciagramolka-Bunia
Danie na święta. Biszkoptowa rolada z brzoskwiniami i kremem maślanym.

Cała rolada starcza na 2 osoby na 2 dni do kawy na rano i na popołudnie ( 8 porcji ) . Wydaje na nią nie więcej ( średnio ) niż 12 zł co daje 1,50 zł za porcję ( wersja np. z musem jabłkowym będzie jeszcze tańsza ) .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 jajka
3,5 łyżki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
3 połówki brzoskwiń z puszki
listki mięty ( melisy ) do dekoracji
1 kostka masła

Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem na puch
( tak ok. 10 minut) .
Dodać mąkę i proszek do pieczenia .
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut .
W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika .
Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt sie piekł.
Zrolować biszkopt na ciepło .
Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .
W tym czasie zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami syropu od brzoskwiń i 25 mll alkoholu ( ja dałam Gin ) .
Pokroić brzoskwinie w kostkę .
Zmieszać krem z pokrojonymi w kostkę odsączonymi z syropu brzoskwiniami .
Kiedy rolada ostygnie posmarować ją kremem pozostawiając część do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę )
Posypujemy ciasto cukrem pudrem .Na zwiniętą roladę nakładamy ozdobnie resztę kremu i dekorujemy listkami mięty .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroją .
Resztę brzoskwiń z puszki i syrop , który zostaje używam do innego deseru lub na zupę brzoskwiniową z makaronem naleśnikowym .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto