Na piątkowej kolacji zostały zaprezentowane tradycyjne smaki z dwóch regionów Polski - Podkarpacia i Wielkopolski. Kolację poprowadzili wybitni szefowie kuchni, Wschód reprezentował Piotr Porada - Hotel Arłamów, a Zachód Bogumił Przybylak - Młyńska 12 w Poznaniu. Sześciodaniowe menu było zestawieniem podkarpackich i wielkopolskich dań, w którym tradycja kulinarna przeplata się z nowatorskimi trendami. Potrawy oceniali hotelowi goście i zaproszone osoby.
Oto menu tego pojedynku:
- Amuse boushe
Blin gryczany / kawior z jesiotra (Bogumił Przybylak)
- Przystawka mięsna
Sarna / jeleń / żółtko confit / masło sardelowe / ogórek marynowany / opieńki (Piotr Porada)
- Przystawka wege
Szparag / ziemniak / twaróg (Bogumił Przybylak)
- Danie główne
Pstrąg / szczaw / białe szparagi (Bogumił Przybylak)

Pstrąg / szczaw / białe szparagi (Bogumił Przybylak). Łukasz Solski
- Danie główne mięsne
Comber z sarny / Gratin z burakiem / pieróg z podrobami / cassolette z kurek i bobu / karmelizowana marchew / puree z porzeczki / jus (Piotr Porada)
- Deser
Rabarbar / żelka dereniowa / pistacja / lody z regionalnego piwa / piana sosnowa / kwiaty jadalne (Piotr Porada)
Bitwę Wschód – Zachód wygrał zdecydowanie Piotr Porada z Hotelu Arłamów, którego dania mięsne smakowały większości gości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?