Pyzy z mięsem
Ciasto:
60 dag ziemniaków surowych, mąka, jajko, troszeczkę soli. Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, cebula, ząbek czosnku, 1 mała bułka, przyprawa do mielonego, sól i pieprz. Dodatkowo bułka tarta.
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki i przepuścić przez maszynkę lub dobrze wygnieść tłuczkiem. Wystudzić, wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, troszeczkę soli i zagnieść szybko ciasto. Składniki na nadzienie wymiesza razem i wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, to dodać troszeczkę bułki tartej. Robić małe pulpeciki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na kawałki o średnicy około 2 cm. Spłaszczyć i do środka każdego kłaść pulpecik. Zlepić dokładnie brzegi i formować kulki. Pyzy wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, gdy się zagotują. Gotować 2-4 minuty, w zależności od wielkości.
Podawać ze skwarkami i podsmażoną cebulą lub masłem albo sosem grzybowym.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?