Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski...
fot. Adam Wojnar/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Miodek turecki i misie

Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski przysmak na Wszystkich Świętych. To różnokolorowe, nieregularne kawałki karmelizowanego cukru o różnych smakach (najczęściej waniliowy, śmietankowy i kakaowy), z dodatkiem orzeszków ziemnych. Sprzedawany jest w przezroczystych foliowych rożkach w dwóch wersjach – twardej oraz kruchej i miękkiej. Twardy miodek turecki trzeba długo ssać – w przeciwnym razie przyklei się do zębów.

Inne słodkości, jakie można dostać na krakowskich nekropoliach, to misie, czyli wafelki wypełnione słodkim kremem.

Zobacz również

Dobre wyniki padły w 15. Memoriale Zdzisława Furmanka w Kielcach [FOTO]

Dobre wyniki padły w 15. Memoriale Zdzisława Furmanka w Kielcach [FOTO]

Feio, trener Legii: Wygrać z Lechem na jego stadionie to duży sukces

Feio, trener Legii: Wygrać z Lechem na jego stadionie to duży sukces

Polecamy

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

Niebezpieczna prędkość w Medyce – policja zatrzymuje prawa jazdy

Niebezpieczna prędkość w Medyce – policja zatrzymuje prawa jazdy

Nowa kadencja Rady Miejskiej w Dubiecku rozpoczęta

Nowa kadencja Rady Miejskiej w Dubiecku rozpoczęta